Ny rik blandKonst
Fem av de åtta utställande konstnärerna: Lena Neander, Björn Römert, Janne Bergström, Sigrid Ericson och Ulf Ekervik. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
blandArt är det numera väl etablerade namnet på gruppen av åtta konstnärer med Galleri Rådhuset som gemensam lokal.
Utställningen uppvisar minst samma höga kvalitet som tidigare.
Här är nästan vildsint fantasifulla objekt av träkonstnären Lars Malm, även om basen utgörs av skåp med ordentliga hyllor och speglar med ram. men skåpen böljar och speglarna blir fågelliknande, dessutom finns här föremål som är bara till lyst men visar en lekfullhet med materialet som ger glädje.
Kåge Olssons keramiska kärl har delvis en ursprunglig ton, som brända hushållskärl med spår av fötter. Andra tar ut djärva mönster och former¿ också färgen är skarp när formen ger sig iväg från traditionerna. Mörka masker fånger blicken i flera hörn.
Vass i linjerna, ibland till och med i collage, är Janne Bergström. En serie stadsbilder får väl ses som eftergift till sammanhanget, "Take Away Art" liknar inte de skojigare objekten där så ofta fåglar finns med, mer eller mindre.
Sigrid Ericson målar olja och akvarell, de flesta är färgkompositioner av abstrakt slag. De har både djup och ljus, bär en slags rörelse, som vibrationer. Sommarhus heter två mindre bilder, blandningar av spänning och ljuv dröm.
Björn Römert sprider sin känsla av lust i smidda, slipade objekt i tunna linjer. Här stämmer inte mycket, men man ser hans verk som en lek med modernismen, här blir det alldeles korrekt att visa ett sexbent djur som inte har sin motsvarighet i verkligheten, åtminstone ännu inte upptäckt. Eller ser vi en kobent ko. De är mycket lätta att tycka om.
Ulf Ekervik visar finstämd torrnålsgrafik, där särskilt nära studier av naturalia blir lyckade. En korg i förfall bär också en stämning av hopp i förtvivlan. Några akvareller med vintriga motiv är fina.
Tord Kempe målar också akvarell, här bär vågor olika färger, en god bit från avbildande naturscenerier, men nog finns sommar- och naturdrömmen här.
Väv fullbordar den generösa bredden. Lena Neander väver en Söderköpingsdräll, färgerna kommer från medeltida fynd i staden. Hon visar också en rad skisser som klarar sig som självständiga verk, de pekar inte direkt mot slutprodukten, ett större linnebroderi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!