Ny profil - Pernilla - ska rädda P2
Färre och mer profilerade programledare, nya program och en mer sammanhållen tablå. Det ska ge P2 fler lyssnare, målet är dubbelt så många.
Det populära programmet "Önskekonserten" har försvunnit ur P2:s nya tablå. Men antalet timmar med lyssnarnas önskefavoriter blir fler, med programmet "Önska" som sänds varje vardag. Programledare är Pernilla Eskilsdotter. Foto: Johan Ljungström
Foto:
- Det svåra med P2 är att det är en kanal med ett delat uppdrag, musik och minoritets- och invandrarspråk. Nu ska det vara tydligare och enklare för lyssnarna att hitta mellan de två delarna, säger programchefen Elle-Kari Höjeberg.
Målet med omdaningen är förstås fler lyssnare. Det finns en stor grupp musikintresserade människor som P2 inte når. I dag lyssnar 1,9 procent på P2 någon gång om dagen.
Sammanhållna musikblock
- Om vi ser en ökande tendens om ett år och till slut landar på en fördubbling blir jag väldigt nöjd. En stor utmaning är att få de som lyssnar på P2 varje vecka att lyssna varje dag.
I den nya tablån sänds musik hela morgonen utan avbrott för språkprogram. I stället börjar musiksändningarna något senare, efter Sameradion. Efter lunch bryts musikblocket för sändningar på minoritetsspråk, för att tas upp igen klockan 18. I Stockholm och Malmö däremot sänder Musikradion dygnet runt precis som tidigare.
- Jag hoppas att lyssnarna ska lära sig att P2 inte är en musikkanal på eftermiddagarna. Sedan har vi en tydlig starttid för levande musik, klockan 19.30 varje kväll. Kvällskonserterna är en viktig bas och allt som Berwaldhallen spelar ska även i fortsättningen sändas, säger Elle-Kari Höjeberg.
Några nya program är "Mimer" som sänds från Gotland, "Cd-revyn" som betygsätter och diskuterar nyutgivna inspelningar, det breda vismagasinet "Felicia" och "Folke" med folkmusik från hela världen. Radioprofilen Kjell Alinge är tillbaka med sitt program "Eldorado". Ett populärt program som försvunnit är "Önskekonserten". I stället sänds "Önska" varje vardagsmorgon.
Tydligare profiler
En annan förändring är antalet program och programledare, som båda blir färre. Genom några få, profilerade röster utåt ska lyssnarna snabbt känna igen sig. Det ska ge kanalen och programmen en tydlig identitet, hoppas Elle-Kari Höjeberg. Antalet anställda som arbetar med programmen är däremot lika många, likaså antalet sändningstimmar.
Samtidigt som musiktablån förändras har också SR International sett över minoritets- och invandrarspråkprogrammen.
Antalet språk minskar och sändningstiden för de som är kvar ökar. Framför allt är det samiska och de språk som många nyanlända invandrare använder som blir kvar. Kurdiska och arabiska får till exempel dagliga sändningar samtidigt som spanska och turkiska nyheter försvinner.
+ "Önska", lyssnarnas egna favoriter, varje vardag klockan 9.
+ "Mimer", diskussioner och samtal om musik.
+ "Alltid på en söndag", musik från epokerna före 1750.
+ "Klassisk förmiddag", fram till lunch varje vardag, med Boel Adler.
+ "Cd-revyn", konsumentvägledning i musikutbudet.
+ "Radio Tarab"musik från Marocko till Iran, med en ambition att göra programmet flerspråkigt.
+ "Felicia",
+ "Riktig musik", klassisk och nutida konstmusik med Erik Schüldt.
+ "Felicia", vismagasin med fokus på den moderna musiken.
+ "Rendezvous", tillbakalutad fredagsmusik.
+ "Folke", världsmusik med Torbjörn Ivarsson.