Nu ryker stolarna ut från Arbis
Arbisteatern är inte längre. I söndags gavs sista föreställningen av Glada Änkan och parkerade den sista turistbussen i kvarteren där universitetet och teatern har samsats till nu. Förmodligen kommer också gänget av unga teaterarbetare i Arbisakademin att splittras. Men i huset finns kanske ett nytt liv efter detta.
Snart rivs stolarna ut från Arbissalongen. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Följden blir att lokalen i framtiden kan användas för konferenser och liknande samlingar och husägaren i Hus & Form, familjen Karlsson, menar också att det varit stor förfrågan om detta till Arbis under åren. Ekonomen i husets styrelse är Mikael Nilsson och han säger att det här är husets sista chans.
<b>Fulla hus krav</b>
- Att spela teater i huset kräver ständigt fulla hus, säger han. Det går inte längre. Enskilda produktioner ja, men inte alla, trots stora ideella insatser. Och sedan Operettsällskapet gick i konkurs för mer än ett år sedan har ingen kunnat betala någon hyra. Däremot kostar huset hela tiden, året runt. Det är också därför husägaren Robin Karlsson arbetar från Umeå till Växjö för att pumpa in pengar till löpande utgifter. Men det går inte i längden så vi tvingas att finna en annan verksamhet.
Det kan bli tal om viss underhållning även i fortsättningen, kanske i samband med middagar och större sammanträden.
- Den sämsta affären var att vi tog över efter Operettsällskapets konkurs och försökte driva teatern vidare. Eftersom vi inte fick kommunalt stöd för det var det omöjligt, säger Mikael.
Till allt detta har också kommit en ansökan från en person vid Teatermuseet i Eskilstuna om att Arbis som teaterhus ska förklaras som byggnadsminne.
Länsantikvarie Bengt Häger säger att han är väl medveten om att Arbis är en kulturhistoriskt värdefull byggnad, därför har också länsstyrelsen givit bidrag till exteriör upprustning tidigare, men han påminner om att det också finns kommunala beslut som kan se till att skydda huset.
- Men jag tror inte så mycket på något beslut om nationellt byggnadsminne, säger han, fast beskrivningen av det gamla maskineriet låter mycket intressant och vi kommer att titta på det där.
Mikael Nilsson skulle naturligtvis gärna se att huset fick ett lagskydd, inte minst för att ett bidrag skulle kunna göra det möjligt att fortsätta någon teaterverksamhet.
Serveringen med sin lunch- och beställningsverksamhet finns kvar i huset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!