Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nostalgi och dyra droppar

Tidernas dyrastes parfym, men också enklare 70-talsflaskor som gjorda för nostalgikern. På Hallwylska museet i Stockholm ägnas en ny utställning åt dofternas och parfymindustrins historia.

Foto:

Kultur och Nöje2007-04-07 06:00
En blandning av djur, människa, vinägerägg, stekos och smutsigt hår - Paris i mitten av 1700-talet, fångat i en doft. Det är vad Thierry Mugler har försökt sig på i en särskild kollektion tillägnad bioaktuella filmatiseringen av Patrick Süskinds omåttligt populära bok "Parfymen".
Andra parfymer i specialutgåvan - var och en ackompanjerad av ett kapitel i boken - är "Baby", som ska dofta spädbarn, "Orgie" som ska dofta varm hud, vanilj, erotik och mysk, och "Virgin", doften av en flickas navel.
Filmen "Parfymen" blev ingen publiksuccé här i Sverige. Men det säger ingenting om intresset för parfym. Tvärtom kommer det fler dofter för varje år och parfymsamlarna, parfymbloggarna och doftnördarna blir fler även här.

Se men inte dofta
Hallwylska museet i Stockholm följer upp vurmen i utställningen "Passion för parfym", som nu öppnar. Tvålar och flaskor från den utdöda svenska parfymindustrin, ett antal rariteter från Guerlain som skrivit parfymhistoria och nostalgiska dofttripper genom 70- och 80-talen.
- Man får inte dofta på parfymerna, många rariteter är fortfarande oöppnade i sin originalförpackning. Däremot får man dofta på essenser, som är rena dofter som bergamott och jasmin, berättar museets Perina Stjernlöf om utställningen.
Tidernas dyraste parfym finns med, Joy från Patou, som kostar uppemot 10 000 kronor för en liten flaska.
- Den är så dyr för att man använder så otroligt många olika ingredienser. Dessutom är det ren parfym, som nästan inte säljs längre. I dag gör man eau de toilette eller eau de parfym.
Doften av en riktig parfym kan delas in i tre olika nivåer, som sinsemellan kan vara mycket olika. Först kommer toppnoten som försvinner efter 15-20 minuter, när alkoholen har dunstat, därefter hjärtnoten som håller i ungefär 15 timmar. Slutligen, om det är en riktig parfym, håller bottennoten i uppemot 30 timmar.

Från samlare
Två svenska, fortfarande ganska unika, parfymsamlare som har lånat ut föremål till utställningen är Monica Björkström och Eva-Lisa Borres, bland annat dyrgripen Diorissimo från Dior i obruten förpackning.
- Att samla parfymer är inte så stort i Sverige ännu, men internationellt är det en stor marknad. Många samlar på en särskild glaskonstnär, exempelvis Baccarat, säger Perina Stjernlöf.
Men parfym är inte bara dyra droppar. Det handlar också om samspel mellan människor och om nostalgi. Den som vill minnas botaniserar bland klassikerna, som inte alltid är av de exklusiva slaget. Nina Riccis L?Air du Temps, Chanel no 5, Ysatis och Barnängen - ofta räcker det att se flaskan för att känna mammas, kompisens eller den egna tonårstidens doft.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!