Nh3 visar på en annan värld

Nej, dom har det verkligen inte som vi, men det finns ändå mycket som är bra. Kanske bättre.
22 gymnasieelever från Folkuniversitetets klass Nh3 (naturhumanistiska) har varit ute i världen, 14 på Kuba och 8 i Kenya. Med stöd av Sida har de gjort sina 100 poängs specialarbeten i länder de har studerat under hela förra läsåret. Temat var hälsa och kultur.

Efter elevernas studieresa i tredje världen finns mycket kunskap att hämta.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Efter elevernas studieresa i tredje världen finns mycket kunskap att hämta. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Kultur och Nöje2004-12-13 06:00
Nu visas resultaten i en utställning på Arbetets museum, passande i den stora Crossing Borders.
Med foto, videoinspelningar, texter, broschyrer, ljud och bandspelare visar eleverna hur de arbetat och så kan de berätta om sina iakttagelser. Sport, jordbruk, politik, hemlösa djur och skadeinsekter, så har de här tredjeårsstudenterna gjort ambitiösa forskningar inom olika områden i samhället.
Det har blivit en skärmutställning med omväxlande sätt att berätta och som alltså tar upp olika områden av Kubas och Kenyas samhällsliv.
Att det blev just de länderna beror på att det var där man fick bra kontakter. Tidigare klasser har gjort arbeten i europeiska länder, det här Sidastödet gjorde det möjligt att söka sig längre bort. Två veckor i skiftet oktober-november var eleverna borta.
Vad är det att vara rik? frågar någon. Varför har barnen i Kenya glimten i ögat, frågar en annan. En grym bild på könsstympning av en flicka visar att eleverna är införstådda med ett av landets speciella hälsoproblem. Det finns också beskrivet viktiga skillnader mellan stad och land.
Kuba har skrivit under FNs barnkonvention, berättar en annan. Vad betyder det i praktiken?
Att ta reda på vad som ligger bakom officiella deklarationer är en uppgift.
- Det fanns flera poliser omkring oss på Kuba för att "skydda" oss, berättar Elin Nyman. Och då pratade alla om hur bra det var i deras land. Men om man fick tillfälle till någon djupare kontakt utan andra som lyssnade så vill de flesta unga åka till USA.
- Det första som slog mig var alla vackra hus som var så slitna, säger Emilie Karlsson. Man såg att det har varit så fint där, men nu var det stor brist på så mycket.
- Det är så mycket turister på Kuba så ungdomarna ser att det finns ett annat sätt att leva. Jag tror inte många av dom som inte varit med om revolutionen förstår sitt samhälle, säger Jonas Taghizadeh. Jag har arbetat med det politiska. Eftersom de ändå fostrats in i det här systemet är de nöjda men där finns ingen demokrati.
Han skulle väldigt gärna vilja åka tillbaka och ta reda på mer.
En av projektledarna, Malin Eklund, säger att en ökad förståelse om olika levnadsvillkor, mer kunskap om bistånd och att man kan sprida sina kunskaper var en av de stora behållningarna för eleverna. Att alla inte har det bra men att det kan vara bra ändå.
Så har alltihop varit jättekul förstås!
Sida stod för cirka 70 procent av kostnaderna i övrigt har skolan och elevernas arbete bidragit till att resan har kunnat göras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!