Nasjonalmuseums svenske chef i nytt blåsväder
Sune Nordgren, den svenske chefen för Norges nationalmuseum, råkar ständigt i blåsväder. När han möblerade om bland Nasjonalgalleriets klassiker orsakade det ramaskri. Nu kallas samma utställning för ett ekonomiskt fiasko.
Flytta om bland tavlorna på Nasjonalgalleriet i Oslo gör man inte ostraffat. Det har chefen för norska nationalmuseet - svensken Sune Nordgren - lärt sig den hårda vägen. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
Foto:
- Det är bra att debatten är intensiv, det speglar det otroliga engagemanget. Man får inte vara konflikträdd, utan se det som en del av den kreativa processen, säger Sune Nordgren.
Publiksuccé
Hans första riktigt stora utställning var "Kyss frosken", eller "Kyss grodan", som stängde för några veckor sedan. På Tullinløkka i Oslo - där en ny huvudbyggnad för nationalmuseet ska ligga - låg en gigantisk uppblåst grön groda som en tillfällig utställningslokal.
Sune Nordgren är mycket nöjd. Utställningen med både historiskt material och nya, platsspecifika verk sågs av 120 000 besökare.
- Framför allt var det en manifestation. Framöver ska vi syssla med såväl konst som arkitektur och design och vi kommer blanda frejdigt. Nu ska vi använda de här gamla lokalerna på ett nytt sätt. Kanske signalerar utställningen också en ny internationell ambitionsnivå.
Ekonomiskt fiasko
Ändå har han än en gång fått skäll i tidningarna. När utställningen avslutades skrev tidningarna om ett ekonomiskt fiasko. Enligt Dagbladet gick den med sju miljoner norska kronor i förlust. Men enligt Sune Nordgren är det inte är någon fara för museets ekonomi.
Då hade tidningarna under våren ägnat många sidor åt den folkstorm som följde när Sune Nordgren hängde om målningarna på Nasjonalgalleriet. För att skapa ett möte mellan konsthistorien och samtidskonsten lät han nationalhelgonet Munch möta utländska storheter som Picasso och Degas. I tidningarna kallades han för den arroganta svensken och anklagades för att sakna relevanta kunskaper om norsk konsthistoria.
- Jag hade inte riktigt förstått att Nasjonalgalleriet har ett sådant nationellt symbolvärde.
Hade man gjort något liknande på Nationalmuseum i Stockholm eller på Statens museum för konst i Köpenhamn hade känslorna inte blivit så starka tror han.
- Om man nu skulle göra en radikal markering av det nya museet var det här nog ett bra sätt att göra det på. Men det var aldrig avsett som en provokation.
Kan det faktum att du är svensk ha något med upprördheten att göra?
- Jag hoppas inte det, det låter lite för banalt. Men det är starka känslor det här året. Man firar faktiskt att det är hundra år sedan man blev en autonom nation.
Just nu pågår ett intensivt arbete med den internationella arkitekttävling som ska resultera i den nya museibyggnaden. Nasjonalmuseet ska bli tre gånger så stort som Moderna Museet i Stockholm och förhoppningen är att det ska stå klart om sex år.
- Vi frågar efter visionära och konceptuella idéer och hoppas på 300 till 400 förslag. Finalisterna ska få pengar för att utarbeta sina förslag i detalj.