Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När poesin mötte popmusiken

Bob Dylan Klippbok
1956 - 1966
Robert Santelli
Prisma

Från -65 med dedikation av Dylan, mycket av bilder med hög nostalgifaktor hittar man i boken som är som en högst personlig dagbok/album.

Från -65 med dedikation av Dylan, mycket av bilder med hög nostalgifaktor hittar man i boken som är som en högst personlig dagbok/album.

Foto:

Kultur och Nöje2005-10-28 06:00

En ny bok
Det är mycket Dylan nu. Förra måndagen var jag i Globen och såg honom live. I söndags visade SVT dokumentären " No direction home" som skildrar hur den unge lantisen Robert Zimmerman förvandlades till Bob Dylan när han kom till New York. Del 2 kommer på söndag. Vi är några som då självklart bänkar oss igen. Det här var femte gången jag var på en Dylan-konsert. Inte den bästa, men ändå en upplevelse som alltid. Det egensinniga fascinerar.
Kraften i sångtexterna, bilderna, berättelserna. Han förde in en ny dimension i populärmusiken som sedan andra har kunnat ta upp.
Med Bob Dylan kom poesin in i popmusiken. Plötsligt kunde en sång handla om precis vad som helst. Inte bara boy meets girl.
Utan Dylan skulle popmusiken ännu varit kvar i tonårsstadiet med teman om skoldanser och drömmar som inte sträcker sig längre än att låna farsans bil till helgen.
Nu finns också en klippbok som berättar om 1956-1966. Från uppväxten i Minnesota till genombrottet som folkmusiker och beslutet att börja spela elektriskt.
Klassfotot. Kopior av handskrivna sångtexter. Dokument i faksimil, biljetter till konserter t ex. Jodå, visst kan det vara kul någon gång att bläddra och plocka bland prylarna. Bilderna är ofta vad som brukar kallas unika.
Men eftersom texten av Robert Santelli som ska ledsaga oss genom berättelsen är mycket konventionell blir det en smula tunt. Mats Gellerfelts översättning finns ingen anledning att klaga på. Han bör ju kunna sitt ämne nu sedan han översatt Dylans självbiografi. Men den är ju så mycket rikare - och dessutom alltså från huvudpersonens egen penna. Bob Dylan visade sig där ju vara en fantastisk berättare, alls inte så undflyende och otillgänglig som han tidigare ofta framstått.
I Martin Scorseses dokumentär är han också en engagerad berättare som tycks ha lagt detaljer på minnet och som är intresserad av att analysera tidsandan som skapade honom. Därför är den verkliga behållningen av klippboken den medföljande CD:n. 45 minuter med bland annat intervjuer från just "No direction home" och dessutom några väldigt tidiga radiointervjuer, den första från 1961.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!