Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Myten Palme kläs av

Olof Palme har en speciell status i den svenska politiska historien. "Palme" blir en fängslande historielektion.
Foto: Scanbox entertainment

Olof Palme har en speciell status i den svenska politiska historien. "Palme" blir en fängslande historielektion. Foto: Scanbox entertainment

Foto: Scanbox

Kultur och Nöje2012-09-13 22:23

Palme

Filmstaden/Cnema

Regi: Kristina Lindström, Maud Nycander

I rollerna: Olof Palme, Lisbeth Palme, Kjell-Olof Feldt, Desmond Tutu, Pierre Schori m fl.

Betyg: * * * *

När vi har kommit en bit i den kronologiskt ordnade filmen om Olof Palme säger Pierre Schori om sin reaktion när Palme blev statsminister. ”Bara de inte skjuter honom”. Olof Palme var inte en människa som lämnade andra åsiktslösa. Därför kunde Schori ana in i framtiden.

”Palme” är en perfekt titel på dokumentären. För den handlar om Olof Palme, mannen, inte mordet eller enbart den politiska karriären. Kristina Lindström och Maud Nycander avklär myten för att visa mannen Palme. Hans liv och person var alldeles för intressant för att enbart vara tankeväckande på grund av mordet på honom.

Den lille Olof växte upp i ett överklasshem där han talade tyska med modern och franska med barnflickan. Livet förändrades när fadern dog tidigt och Olof skickades till internatskolor. Redan i sin barndom fick Palme smaka på kritik och utfrysning. Men, redan som liten hade han driv, intelligens och mål.

Sedan studerade han på universitet i USA och gjorde en Robert Kennedy-liknande resa i hela landet. Något han senare tillskrev som orsak till sin demokratiska socialism.

Dokumentären ”Palme” är ingen hyllningsfilm. Nycander och Lindström har lyckats skapa en berättande, fördjupande men neutral skildring (så neutrala som filmer kan bli när människor skapar dem). Samtidigt är det inte en känslolös skildring. Vi får inblick i hans dubbelsidiga natur, hur kan kunde skälla ut kollegor men aldrig höjde rösten mot sina barn. Framförallt känns det här som porträtt av en ovanlig person, sådana som det inte görs många av. Dessutom handlar filmen om oskuldens död, den börjar och slutar i den händelse som tog Sverige från att vara ett oskuldsfullt land till landet där politiker kan lönnmördas. Mordet på Palme används här som en historisk skiljelinje, inte bara kring kriminalitet utan hur Sverige och svenska politiker ändrades efter Palmes utgång från denna värld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!