Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mycket mer än Evert Taubes fru

Foto:

Kultur och Nöje2008-03-20 03:00
Astri Bergman Taube är väl värd en egen bok och att bli ihågkommen som självständig konstnär, inte bara som Evert Taubes hustru, skriver författaren i sin inledning. Här har Astri verkligen fått en egen bok ett rikt illustrerat praktverk med förord av drottning Silvia som låter oss veta att "Varje arbetsinsats som kommer våra medmänniskor till glädje och nytta är värdefull". Så sant.Astri var född 1898, dotter till konstgjutaren Herman Bergman, och började tidigt studera skulptur och måleri i Stockholm och Paris. Mot sin fars önskan gifte hon sig med Evert Taube 1925.På hösten samma år hade hon och Evert sin första gemensamma utställning. De sålde bra, men snart fick Astri huvudansvaret för familjens försörjning. Evert reste ut i världen och Astri drog sig fram med att göra reliefer och byster efter foto av döda gubbar.Sitt första barn, Per-Evert, fick hon 1926 och det fjärde, Sven-Bertil, kom 1934. Däremellan kom två flickor med namn som det sjunger om. Rose-Mari föddes 1927 och dog bara 17 dagar gammal. Här Rose-Mari syns blåa Nämndöfjärden... Ellinor föddes 1930. Ack, min Ellinor, bara blunda och hör musiken...Evert skrev visor om Sjösala, visor som kommit att symbolisera den svenska sommaren. Här får vi veta att Sjösala var Astrids verk. När hon köpte tomten menade hon att Evert där i Roslagen skulle få ett alternativ till sitt intresse för södern. Så blev det sannerligen. Men att allt som han skapade i Roslagens famn var Astris förtjänst - det visste man inte!Själv kämpade hon med familjens ekonomi. I sin dagbok skriver hon 1963: "Hur få en ateljé ensam och ändamålsenlig så jag kunde få skulptera de år jag har kvar - Evert har alltid fått göra det som fallit honom in (på gott och ont). Han vet ju inte av att han haft några barn eller hus eller hem (den gifte ungkarlen) har varit hans liv."Astri skaffade sig sin ateljé, men både den och resten av Sjösala brändes ner 1969 av en sinnessjuk kvinna som förföljt familjen i många år.Den här boken är som sagt ett praktverk. Här finns bilder i färg av hennes skapelser och i svartvitt av ateljéer och umgänge i vardag och fest. Ett av hennes första offentliga verk är taket till biografen Rio på Hornsgatan (numera Folkoperan). Än mer synlig är den stora clownskulpturen "Charlie Rivel" på Liseberg.När Evert Taube dog 1976 fick Astri mer tid till konstnärligt skapande efter att i 50 år ha tagit hand om hem och familj. Själv dog hon 23 december 1980 på Södersjukhuset i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!