Musikaliska vänstern har fått fäste igen
STOCKHOLM (TT Spektra)Protestsångare, proggrörelse, punk och hardcore.Den musikaliska vänstern har en lång historia.Och nu har den fått fäste igen.
Från tidiga protestsångare som Woody Guthrie och vidare genom USA:s uppvaknande till den verklighet som följde efter Vietnamnkriget och arvtagare som Bob Dylan, Joan Baez Peter Paul & Mary. Där blev det en naturlig del av musiken. Med en ständigt växande skara artister och en större publik ledde det till en hel rörelse, i Sverige kallades den progg och blomstrade under 1970-talet med band som Hoola Bandoola Band, Blå Tåget och Träd Gräs & Stenar.
Från 1970-talets mitt föddes så den musikaliska revolution som drevs av missnöje, ökade samhällsklyftor, maktlöshet, frustration och i många fall en otyglad ilska från de unga upproriska banden. Det var punken.
<b>Levde vidare</b>
Proggen är, trots några försök till återupplivning, tämligen diskret i dag, medan punken däremot har dykt upp i olika kostymer, både enstaka band som gjort sina röster hörda och som samlade trupper.
Jämte dessa har de också funnits artister som hela tiden hållit sig på samma kurs och dedikerat hela sitt artisteri till att föra fram ett politiskt budskap. Såna vars blodröda hjärtan klappat i takt till musiken. Som Billy Bragg, som Manic Street Preachers, som Björn Afzelius och flera med dem. Med helt olika musikaliska uttryck, men politiskt i fas med varandra.
<b>Politisk svensk hiphop</b>
Under den period när Sverige och världen mådde gott och ekonomin blomstrade förde de däremot en undanskymd tillvaro, men fortfarande lika dedikerade. Och trots börskrascher och hårda tacklingar mot välfärden levde de vidare genom nästan hela 1990-talet också.
Hiphopen ökade från mitten av 1980-talet i popularitet och behandlade i många fall sociala orättvisor, med stridslystna band som Public Enemy i bräschen, men sjöng i många fall också lovsånger till ett liv i sus och dus draperat i tjocka guldlänkar. Men även där märks i dag, särskilt som vi begåvats med en svensk hiphopscen, en nyväckt politisk inriktning. Latin Kings, Loop Troop och Blues är några av dem.
Samtidigt har band som nämnda Manic Street Preachers fått en större uppmärksamhet och Primal Scream har gått från att lira höftrullande Stones-rock till att hålla hätska politiska brandtal. De senares tajming sviktade dock rejält när deras nya låt "Bomb the Pentagon" följdes av terrorattackerna mot just Pentagon och World Trade Center.
Händelserna i USA lär för övrigt inte passera musikvärlden obemärkt. Inte bara i form av inställda turnéer, utan också för att det påkallat ett nytt politiskt engagemang.
Musikvärlden är känslig för såna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!