Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Museerna är fulla av krigsbyten

Utan det trettioåriga kriget skulle Nationalmuseums lokaler eka tomma. Krigsbyten har betytt allt för Sveriges konstskatter från den tiden. I går invigdes ett nytt skulpturmuseum på Drottningholm med just krigsbyten från 1600-talet.

Adriaen de Vries skulpturer har nu fått ett eget museum. De kom till Sverige som krigsbyten, från Danmark och Tjeckien.
FOTO: PRESSENS BILD

Adriaen de Vries skulpturer har nu fått ett eget museum. De kom till Sverige som krigsbyten, från Danmark och Tjeckien. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Kultur och Nöje2001-05-23 00:00
På tisdag invigs Sveriges senaste museum, med skulpturer av den holländske konstnären Adriaen de Vries. Skulpturerna har varit i svensk ägo sedan mitten av 1600-talet och hör till svenskarnas mest spektakulära krigsbyten. Skulpturerna beslagtogs dels i Prag 1648 när kejsar Rudolf II:s konstsamlingar brandskattades, dels i Danmark 1659 när Karl X Gustav intog Fredriksborgs slott.
Just det trettioåriga kriget har gjort att Sveriges konstskatt är betydligt mer imponerande än den hade varit om vi fredligt hållit oss inom våra gränser. Men frågan om var de Vries skulpturer och andra konstverk egentligen hör hemma är inte okontroversiell.
- Det förs diplomatiska förhandlingar lite då och då. För några år sedan hade vi ett stadsbesök av Tjeckiens president Václav Havel och han ville gärna ha tillbaks de Vries skulpturer. Men de har fått kopior som mår väldigt dåligt, så vi vill inte släppa ifrån oss någonting, säger Elisabet Tebelius Murén på Nationalmuseum.

<b>Prestigesak</b>
Krigsbyten var viktigt inte bara ur en ekonomisk aspekt. Lika mycket handlade det om ideologi och respekt, konstsamlingarna representerade både makt och prestige. Att stjäla en stads kulturella stolthet var ett effektivt sätt att skada motståndarnas anseende och självkänsla.
I dag är Sverige fortfarande fyllt av krigsbyten. Silverbibeln i Uppsala stals också i Prag under trettioåriga kriget. Djävulsbibeln likaså, den finns i dag på Kungliga biblioteket i Stockholm. De krigsbyten som Sverige lämnat tillbaka är lätt räknade, Polen har återfått ett fåtal.
- Om man tänker på vad som har hänt i Europa hade det kanske inte funnits kvar så mycket om vi hade lämnat tillbaka våra krigsbyten, säger Elisabet Tebelius Murén.

<b>Ommöblering på museerna</b>
Så resonerar de flesta länder, även de som blivit av med föremål. Det som hänt under krigen är en del av historien och om alla föremål lämnades till sina ursprungliga ägare skulle ommöbleringarna på världens museer bli ordentligt förvirrande. Under exempelvis andra världskriget blev många länders krigsbyten stulna på nytt och hmnade i yterligare ett land.
Men självklart är det inte. Internationellt är det en brännande fråga och British Museum i London är en av de institutioner som ofta kritiseras.
Grekland menar till exempel att de delar av Akropolis Partenontempel som museet har, hör hemma i Aten. Samma resonemang för en rad afrikanska länder som kräver att återfå nationella smboler från en rad museer i väst.
På närmre håll finns Danmark, som förlorade flera krig mot Sverige. Drottning Margaretas gyllene kjol, som togs som krigsbyte i Roskilde 1659, vill många danskar hellre se i hemlandet än i Uppsala domkyrka.
Fakta/Museum de Vries
- Adriaen de Vries skulpturer har sedan 1680-talet stått i Drottningholms slottspark. Skulpturernas inre har tagit skada av fukten utomhus och flera har bildat sprickor eftersom lerkärnan inte avlägsnats efter gjutningen som den brukar. För att klara sig behöver statyerna stå inomhus.
- "Adriaen de Vries var djärv för sin tid och världsberömd. Han hade alltid tidsbrist och det blev de här statyernas svaga punkt", säger Elisabet Tebelius-Murén, Nationalmuseum.
- Museet där skulpturerna nu står är Drottningholms gamla dragonstall som har byggts om. Museet ska vara öppet sommartid och i år visas 14 av de 31 svenskägda skulpturerna.
- I slottsparken står numera gjutna kopior av bronsstatyerna.
- Museet är särskilt anpassat till synskadade, som gärna får röra vid skulpturerna. Guidetexterna är också skrivna med punktskrift förutom på svenska och engelska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!