Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Museer kan få ta emot fler besökare

Privata och offentliga museer ska kunna hålla öppet framöver, med smittskyddsregler som liknar dem för butiker, föreslår regeringen.
–Äntligen en mer träffsäker reglering, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges museer.

Kulturminister Amanda Lind. Arkivbild.

Kulturminister Amanda Lind. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Kultur och Nöje2021-02-17 08:39

Många konsthallar och museer håller stängt under pandemin. Men med det nya förslag som regeringen nu presenterar ska de omfattas av begränsningsförordningen, och alltså kunna hålla öppet på ett mer kontrollerat sätt med smittskyddsregler som liknar dem som i dag gäller för butiker, enligt kulturminister Amanda Lind (MP).

Regeringen föreslår också ett nytt system för reglering av allmänna sammankomster, där begränsningarna ska vara proportionerliga och publiktaken differentierade utifrån risk för smittspridning.

– Det här möjliggör för arrangörer att kunna arrangera sammankomster genom att göra justeringar. I stället för en fast gräns för alla finns möjligheten att ta emot mer publik om man anordnar sittplatser eller flyttar mötet utomhus, säger Amanda Lind.

"Mer träffsäkert"

Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges museer, menar att de länge har arbetat för just detta.

– Museerna är något av den mest smittsäkra plats man kan tänka sig, med stora lokaler och lång tid på sig att säkra med städning medan butiker som har mycket trängre lokaler har kunnat hålla öppet. Det är något som vi har tryckt på intensivt för, säger hon.

Hon förstår vikten av att hålla smittläget nere, men tycker att det har känts som en lång period då reglerna har framstått som paradoxala. Det här är ett stort steg framåt, menar hon, för de ekonomiskt hårt drabbade museerna.

– Besökarna står för en stor del av intäkterna och museerna har tappat mellan 50 och 96 procent av besökarna. De är också en väldigt viktig kunskapsinstitution. Det kommer i framtiden att krävas fortsatt ekonomiskt stöd, ett museum är samhällets minne och motorn till kultur.

Från 11 mars

Den nya besöksförordningen föreslås gälla från den 11 mars och skickas nu på remiss fram till den 26 februari. Folkhälsomyndigheten ska yttra sig om sammankomster och offentliga tillställningar, som fortsatt kommer att begränsas till åtta deltagare, men som inför ett förbättrat smittläge kan organiseras på ett mer differentierat sätt.

Alla museer kommer inte heller att vara öppna efter 11 mars.

– Nej det är lite för tidigt. Det har varit en lång period då museerna varit väldigt utsatta, men alla ligger i startgroparna, och de som kan öppna gör det så fort de kan. Men det beror ju också på smittläget där museet ligger, säger Jeanette Gustafsdotter.

Den 12 mars förra året begränsades allmänna sammankomster till 500, vilket senare justerades till 50 och sedan 8 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!