Mumma för samlare
Det stackars länsmuseet i Linköping visade i fredags en ny utställning som öppnade i helgen, Kåge, Lindberg och Percy. Tre formgivare som har haft stor betydelse för vårt vardagsporslin under förra seklet. Det var för att visa några av de fina saker museet har i sina samlingar. Mest handlar det om tallrikar.
Elisabet Johnsson på Länsmuseet visar en av Stig Lindbergs omtyckta vaser. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Framtiden är oviss även om de vi träffade förtvivlat försöker behålla hoppet och talar om tillfälliga nedskärningar.
Kåge, Lindberg och Percy är just sådant som med det särskilt aktuella auktions- och antikvitetsintresset ligger i tiden, efterfrågan är både stor och växande. Och här är meningen att man ska dels njuta av vackra saker, dels få goda minnen från förr, nostalgikickar alltså. Det finns ju både "högt och lågt" att se. Prisade objekt i enstaka exemplar till serietillverkat vardagsporslin.
Wilhelm Kåge som gjorde sitt intåg på Gustavsberg med Arbetarservisen redan 1917, gjorde en lång rad succéer och vi kan se Spaljé, Atlanta Praktika och Bägare men också en av hans omtyckta stengodsskulpturer, Drakmamma och några andra nyttoföremål. Argenta, det där gröna godset han glaserade med silver finns vackert exempel på.
Ur Stig Lindbergs kollektion känner man igen hans teckningar i mycket som har blivit själva 50-talsminnet. Också han på Gustavsberg, i samarbete med Kåge. Här hittar vi Prunus och Berså, Spisa Ribb och gott om prydnadsfigurer. Han designade också annat, spelkort, prydnadssaker, en barnbok ser vi exempel på.
Arthur Percy var bildkonstnär och några tavlor finns här. Men med arbetet på Gefle Upsala Ekeby på 20-talet gjorde han viktiga avtryck. I täten hans vackra Tre Blommor Brun som fick silvermedalj på världsutställningen i Paris 1925. Han reste mycket och har tydlig inspiration från södra Europa. Några kan känna igen serier som Blått Band, Exotica eller Vinranka. Percy kom också att arbeta med textil och glas.
Det här är inte någon stor utställning, men en liten uppmjukning inför den breda samlarutställning som ska göras i sommar.