Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Muminfamiljen 60 år

Tove Janssons böcker lånas alltid, men de kommer aldrig i närheten av Astrid Lindgrens popularitet, säger bibliotekarien Birgitta Jensen.			                          Foto: Janne Forsby

Tove Janssons böcker lånas alltid, men de kommer aldrig i närheten av Astrid Lindgrens popularitet, säger bibliotekarien Birgitta Jensen. Foto: Janne Forsby

Foto:

Kultur och Nöje2005-12-13 06:00
Det märkvärdiga året 1945 debuterade både Astrid Lindgren, Lennart Hellsing och Tove Jansson. Pippis 60-årsdag har haft sin fest. Nu är det dags för Mumin - mamman, pappan och lilla Mumin. De såg dagens ljus i Småtrollen och den stora översvämningen, det är där muminmamman och mumintrollet söker efter pappan och efter svåra strapatser hittar honom. Så finns familjen där och blir bas för alla vidare äventyr och alla vänner som ingår i deras liv och alla olika karaktärer som befolkar deras dal och tillvaro.
- Dehär böckerna lånas ut hela tiden, man ser dem jämt, men de går aldrig att jämföra med populariteten hos Pippi, säger bibliotekarie Birgitta Jensen.
Kanske är det så att Tove Janssons kapitelböcker i första hand vänder sig till vuxna, men de finns på alla barnboksavdelningar där ju också bilderböckerna har sin plats. Muminfolket har säkert sina hängivna beundrare, de som kan slänga sig med hänvisningar till Hemulen, Sniff, Lilla My, Snorkfröken, Snusmumriken och alla andra mer eller mindre starka personligheter som hör till.
Som Det osynliga barnet. Som är en stark psykologisk skildring av barnet som inte syns för att ingen ser det, ingen älskar det alltså. Som får komma in i Mumins familj som tar det till sitt hjärta och då allt mer börjar träda fram, bli någon.
Om den stackars Mårran som vill ha värme men som bara kan sprida köld och skräck. Som den pliktplågade Filifjonkan, alla de fega, de som vill fly, de som drömmer om ett annat liv, hon med sina finborgerliga önskedrömmar och de som skriker efter kärlek.
- Men barnen i bokslukaråldern, de brukar inte välja Muminböckerna, säger Birgitta Jensen. Men många vet nog vilka de här figurerna är ändå. Kapitelböckerna används gärna till högläsning. Det finns mycket i dom som är bra att prata om efteråt.
Efter Småtrollen kom Trollkarlens hatt, sen kom de på rad: Muminpappans bravader, Hur gick det sen?, Farlig midsommar, Trollvinter. Sent i november kom 1970.
Tove Jansson har hela tiden skrivit andra böcker också och på 70-talet kom hennes självbiografi, Bildhuggarens dotter.
Tove Jansson har skrivit på svenska, det var hennes språk. Men med åren har Mumin blivit nästan som en signatur för Finland. Vem har kunnat motstå att åtminstone någon gång ha inhandlat någon sorts mumintroll, som nyckelring, docka, eller åtminstone som klistermärke när man åkt båt över Östersjön.
Nu är Mumin 60 år och hela Nådendal med sitt Mumindalen kan ha kalas. Det är inte som Villa Villerkulla, men en värld för fantasi, mycket humor och kunskap om människor - och med mörka hemligheter.
Tove Jansson föddes i Helsingfors 1914 och avled 2001
Utbildades till konstnär och illustratör
Hennes böcker finns översatta till 34 språk och finns som teater, opera, film, serier, radio och tv. Tove Jansson har erhållit en lång rad fina författarpriser, det senaste The American-Scandinavian Foundations kulturpris 1996.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!