- Troligen den finaste utställning vi haft här.
Det säger Jan Persson, chef för Enebys biblioteksfilial, som just nu visar en utställning av fotografen och filosofen Joel Miller, döpt till "Mänskligheten, supermakten".
Utställningen omfattar hela 64 verk, som verkar finnas överallt i hela biblioteket!
Vart man än vänder sig sitter ett av alla dessa konstfoton, som alla försetts med bildtexter, som handlar om "mänsklighetens, teknologins, språkets och samhällets sammanhängande utveckling".
Bilderna kommer ofta från naturen, men visar också motiv från kyrkor, Industrilandskapet, gamla järnstolpar och minst lika gamla trästaket under skrämmande taggtråd.
Dessutom har alltså varje bild fått en klurig och filosofisk bildtext, som gör upplevelsen av fotografierna extra djup och tänkvärd, exempelvis "Sökandet efter konstgjord intelligens kommer att fortsätta så länge bristen på verklig intelligens består." Och en annan lyder "Ingen kan ge dig ett dåligt samvete. Du måste skaffa det själv."
Frågan är förstås om det är en fotoutställning med bildtexter eller en textutställning som förstärks med bilder?
- Egentligen, säger Joel Miller själv, så känns den här utställningen misslyckad, enligt mitt sätt att se den.
- För mig är nämligen texterna det viktigaste och fotokonsten finns med som förstärkning av texten. Kort sagt försöker jag få konsten att förstärka vetenskapen i den här utställningen.
- Men både jag och alla andra fascineras i första hand av bilder och det är svårare att hålla på och läsa alla texter.
- Så de flesta som ser den här utställningen, ser den nog rakt upp och ner som en konstutställning och jag får nog finna mig i att man inte ser den i första hand som en populärvetenskaplig och rent av nydanande textutställning.