Mia - en miniatyrist
Vad göra med en skiva prickig korv som är kanske en halv centimeter i diameter? Jo, den blir perfekt på mackan i ett dockskåp. Sådant kan man om man är miniatyrist. En sådan är Mia Appelqvist, om än inte alldeles renlärig.
Varje detalj har sin historia, vare sig det är egentillverkning eller ett fynd från annat håll. Själva skåpet är klassiskt svenskt från 60-talet. - Jag inreder skåpen så som jag skulle vilja bo själv, säger Mia Appelqvist.
Foto:
Dockskåp blir det ändå av det mesta och just nu, sportlovsveckan och lite till, visas de - så passande - på pyttegalleriet på Plankgatan, mittemot Matteus kyrka.
Här får man veta att svenska dockskåp som mest tillverkats i Lundby, en historia som började i mitten av 40-talet och som i dag handlar om tillverkning i Kina. På utställningen ser vi bland annat ett typiskt 50-tals- och ett 60-talshus.
Men Mia Appelqvist har flera "lådor" i sin samling, för övrigt gör hon skåp själv, i mindre format. De blir till en hattbutik, ett Nalle-skåp, ett kondis och liknande. De inreder hon med utsökta små saker, mattor i korsstygn på finaste stramalj, möbler, tavlor, speglar, mycket som Mia tillverkar själv, men också fynd från en evig jakt.
- Det finns vissa tidningar att prenumerera på, säger hon. Näthandel och sånt. Det blir lite som ett gift så man tänker på alla små saker som går att använda.
Som den tomma tandpetarförpackningen med lucka från locket på en fotorulle och det ser ut som en alldeles riktig tvättmaskin. Fast en väldigt liten då förstås.
- Allt under två centimeter går att använda, säger Mia.
Hon berättar om hagelskott som hon låtit bli till äggkoppar, om en tandborste som offrats till morrhår. Vi ser minipärlor och tunnaste guldkedjor och miniatyrspetsar och finaste små parfymflaskor och massor av andra små juveler. Som kakorna på fatet i konditoriet. En matta är en perfekt kopia av ett gammalt indianskt hantverk -- tre månader och svidande ögon tog det jobbet. Ofta använt material är cernitlera som går att göra småsaker a v - som de där prickig-korvskivorna till exempel.
Några av de första Barbiedockorna, från1964, och en del andra leksaker ingår också i den söta utställningen.