Lars Ragnar Forssberg
HYLAND
Legenden och hans tid
Leopard förlag
På 1960-talet hade svensk TV bara en kanal. Den som kunde skaffa sig en ledande ställning där fick stor makt. Kvällstidningarna lockade läsare genom att dagligen skriva om det som hände i televisionen, för det var vad folk pratade om. TV:s främste programledare var Lennart Hyland.
TV:s enda kanal hade bortåt fem miljoner tittare. Vi som var med då minns särskilda händelser i Hylands hörna. Till exempel 19 december 1982 när statsminister Tage Erlander berättade en rolig historia för Hyland och visade att även politiker kan ha humor. Eller 26 december 1966 när Per Oscarsson började klä av sej i direktsändning och nästan skrämde slag på Hyland.
Men dessförinnan hade Hyland gjort något ännu märkligare i radioprogrammet Karusellen. Han hade släppt fram vildmarksmannen Gösta "Snoddas" Nordgren, han som sa sej kunna leva på fem kronor om dagen plus jakt och fiske. Snoddas sjöng sej in i svenska folkets hjärtan med sin sång Flottarkärlek. Han fick inte sjunga haderian hadera den gången, men det gjorde han sen på den skiva som såldes i en kvarts miljon exemplar på bara ett halvår.
Boken om Hyland har underrubriken "Legenden och hans tid". Det har blivit en historiebok om den tid när vår berömda välfärd byggdes upp, när vi alla tänkte samma tankar och lät oss roas av samma lekledare – Hyland – som fick oss att träffas på stan och byta slipsar, gå ut i köket och befria våra hustrur från hushållsgöromålen eller bara koppla av och träffa aktuella författare och landets främsta artister.
Men bilden av den glade lekledaren har en baksida. Han var inte lika älskad i TV-huset som i de svenska hemmen. Och så blev han alkoholist. Den 1 juni 1980 körde han rattfull av vägen. Tidningarna fick huvudbry. De var bara Aftonbladet som trodde sig kunna sälja på nyheten om kraschen, de andra teg.
Ibland sågs Hyland sitta kraftigt berusad på buss 54 och med hög röst berätta om sina kolleger och deras inkompetens.
Den 30 april 1983 sände han sin sista hörna. Därefter dök han ibland upp i Radiohuset där ingen längre ville veta av honom. När han erbjöd TV4 sina tjänster blev det avslag.
Lars Ragnar Forssbergs bok är berättelsen om en fascinerande person men också om ett Sverige som vi aldrig kommer att få tillbaka. Bra gjort och synnerligen läsvärt.