Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Medeltidens centrum ? vart tog det vägen?

Det medeltida Norrköping lär ha haft sitt centrum i hörnet av nuvarande Skolgatan och Gamla Rådstugugatan.
Det har alla kännare trott. Till nu.
De senaste utgrävningarna kan komma att ge oss en ny karta över vår stad under medeltiden.

Utgrävning längs med Gamla Rådstugugatan, huset bakom ligger utmed Skolgatan. Ett område som ska ha varit centrum för Norrköpings medeltida stad. Fast nu ger fynden överraskande besked.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Utgrävning längs med Gamla Rådstugugatan, huset bakom ligger utmed Skolgatan. Ett område som ska ha varit centrum för Norrköpings medeltida stad. Fast nu ger fynden överraskande besked. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Kultur och Nöje2003-09-09 06:00
På Riksantikvarieämbetet i Linköping finns arkeologen Per Karlsson. Det är han som ansvarar för de senaste undersökningarna i kvarteret Markattan där AB Henry Ståhl varit (eller är) intresserade av att bygga kontor.
- I det läget fick jag börja med att göra en s.k. titthålsundersökning, berättar Per Karlsson. Det ska göras när något i det här området, som vi sett som stans absoluta centrum under medeltiden, ska förändras.
Det var i juli och den undersökningen visade inga som helst spår av mänskligt liv, inte ens av odlings- eller betesmark.
De spår som kunde finnas vid utgrävningarna härrör från 1550. Och då, som Per Karlsson säger, då har vi ju lämnat medeltiden och är inne på Gustav Vasa.
- I de djupast liggande lagren har vi gjort fynd av keramik som inte fanns före 1550. Då är det klart bakåt. Framåt visar gatornas utsträckning att det är före den stora branden 1655. För se efter branden, det var då gatorna blev lagda i tydligt rutnät.
Den här tiden var intensiv och har lämnat tydliga spår, men alltså av endast drygt etthundra år.
Utgrävningarna började på tomten i sydväst där parkeringen legat sedan länge. Särskilt den ena gropen visar tydligt hur gator har löpt i en annorlunda vinkel än det i vårt välkända rutmönster.
- Varför fanns inte staden här? undrar nu Per Karlsson. Människorna borde ha bott här mellan de två medeltida kyrkorna Johannes och Olai och så järnbron som vi räknar med har funnits där tidigt.
Antagandena utgår från den äldsta kartan från 1640 och enligt allt samlat material ska den medeltida stadens centrum vara just här. Nu kan det hända att just den gamla Norrköpingskartan får ritas om.
Grävningarna i Konstantinopel som genomfördes innan nybyggandet började där, handlade om utkanten av den medeltida staden.
- Den visade lämningar efter vanlig bebyggelse, där har folk bott. Men det var inte centrum. Jättespännande det här, mycket grundforskning återstår, säger Per Karlsson.
Ännu är grävområdet öppet och det beror på att byggarna inte riktigt bestämt sig för platsen. Om det blir byggbeslut ska marken undersökas vidare. Om bygget läggs någon annanstans, kan groparna fyllas igen. Tills vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!