Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mastigt och trögläst om vikingarna

Kultur och Nöje2008-11-15 03:00
Den här boken presenteras av förlaget som ett praktverk och så ser den också ut vid första påseende. Stort format, bilder på varje sida, några hämtade från Rådhuset i Oslo och museer i Stockholm och Köpenhamn.Författaren är väl förtrogen med källorna till den nordiska förkristna mytologin. Han presenterar 51 gudar, 20 jättar och dvärgar och 8 vidunder med släktskap, hemvist och vad de råkar ut för samt i vilka källskrifter de förekommer.Därefter går han igenom ett antal gudamyter. Fängslande sagor, som ibland görs oläsbara av författarens pedagogiska iver. Så här kan det låta:Gymer (den långsamme) hette en man som hade Auroboda (grus/sand) till hustru. Tillsammans hade de dottern Gerd (hon som skyddas av gärdsgården). En dag satt Frej (herren/härskaren) i Hlidskjalfs (hallen med den stora porten) högsäte... Eftersom boken i slutet har ett register där varje namn förklaras skulle läsningen inte behöva försvåras av att en parentes hakas på varje gång ett namn dyker upp i texten.Ett intressant kapitel handlar om det hedniska arvet, något som snarast borde in i våra skolor och läroböcker. Veckodagar har namn efter våra förkristna gudar. Vårt rättssystem har förkristna rötter - och även systemet med jury i engelsktalande länder har sitt ursprung härifrån. Jämlikheten mellan könen, som hos oss är större än på andra håll i världen, är också ett arv från vikingatidens samhälle.Den här boken är trög att läsa rakt igenom. Författaren har dessutom svårt med svenska språket. Loke infångades av gudarna och förde honom till en grotta. Mön såg mycket tilltagande ut. Loke hade rådigt dem så uselt. Hästen ämnades bindas... Här borde förlaget ha erbjudit hjälp. Någon nöjesläsning är boken inte. Som uppslagsbok kan den dock fungera, för kunskapsrik är den!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!