REJMYRE
Tre formgivare visar sina masterprojekt i utställningen Tre dimensioner av återbruk. I det råa rummet samsas mönster med modern kurbits, Rejmyreinspirerade tapeter, duk med pop art-stuk och textila collage.
– Den röda tråden i utställningen är återbruket. Inte återbruk i sin rena form, utan mer återbruk av traditioner, idéer och material, säger mönsterformgivaren Frida Orlander.
Hon hämtar inspiration från kurbits och traditionella mönster från folkdräkter och allmogekonst.
– Alla gamla mönster är en guldgruva, utbrister hon. Jag har tittat mycket på kurbits från Dalarna och delsbosömen från mina hemtrakter i Hälsingland. Sedan har jag översatt dem till mitt eget formspråk.
En kollektion med fem olika mönster projiceras på en kaffevrå med lampskärm, stol, bord och porslin.
– Tanken är att visa att mönstret går att applicera på allt möjligt, även på porslin eller på en tapet, säger hon.
De egna favoritmönstren i komplementfärgerna orange och blått har hon tryckt på tyg.
Lekfull parafrasIlkka Timonen, bildkonstnär och designer leker med parafrasen – ett av de äldsta sätten att återvinna bildidéer. Han bjuder in till dukat bord, där duken härmar motivet från Leonardo Da Vincis Den sista måltiden på ett sätt som påminner om 60-talets popkonst.
Grunden till idén är en fotoessäbok med fotografiska parafraser på Sista måltiden som Ilka Timonen gjorde under sin tid på Fotohögskolan.
Vid sidan av detta har han även tagit fram två textila mönsteroriginal, samt designat en tapet i ”Reijmyreanda” speciellt för utställningen.
Svävande lapptäckenKonsthantverkare och formgivaren Kristin Winander arbetar rumsskapande med sina tygcollage som ser ut att sväva i luften. Hon återanvänder gamla fragment, tyglappar, där skillnaderna i tygens struktur och material effektfullt framhävs. Det skira och nästan genomskinliga bomullstyget ställs i kontrast mot det täta ylletyget, som kanske en gång varit ett par varma vinterbyxor?
Utställningen är startskottet på ett samarbete mellan Engelska Magasinet i Rejmyre och KSM vid Linköpings universitet.
– Mötesplatsprojektet är tänkt att utveckla Rejmyre och vi anser att det är viktigt att ha kontakt med en högre utbildning på kultur- och konstområdet. På så sätt kan ungdomarna får upp ögonen för Rejmyre som en arena, där de kanske kan utveckla sina förmågor, säger Gunnel Andersdotter från Intresseföreningen Engelska Magasinet.
Utställningen har vernissage idag, lördag och håller öppet alla helger i maj.