KULTUR & NÖJE
Dansaren Tobias ”Marre” Marin har flyttat tillbaka till sin hemstad. Det märks med besked på lördag när han ställer till med SM i breakdance som väntas locka omkring 150 dansare till Norrköping.
– Jag hoppas att intresset för dansen ska öka, säger han.
En förhoppning är också att tävlingen ska bidra till att skapa en gemensam, nationell, plattform för breakdance, eller breaking, som arrangören föredrar att kalla dansstilen.
– Vi vill göra SM till ett mer etablerat event och få breaking att växa – då behövs bra publika event. Om vi bara håller oss i källarlokaler så kommer ingen att se oss.
Vill jobba med ungaTobias Marin studerar på Musik- och eventarrangörsutbildningen på Campus Nyköping. SM-arrangemanget gör han som ett projektarbete inom utbildningen.
– De flesta i min klass vill jobba på de stora bolagen och träffa kändisar. Men jag vill hellre jobba med ungdomar inom kommunen. Det anses lite konstigt, säger han.
Tobias ”Marrie” Marin är uppväxt i bland annat Klockaretorpet, men flyttade runt mycket. Han började dansa när han var 16 år gammal, och upptäckte breakdance genom graffitin.
– Jag hade en jobbig uppväxt med mycket droger och alkohol. Det låter som en klyscha, men breaking räddade mig när jag hade det svårt. Det vill jag ge tillbaka nu. Jag har alltid brunnit för att jobba med ungdomar.
Känd för kreativitetIdag är han en av Sveriges mest Sveriges mest erfarna breakare, känd för sin kreativitet, sin förmåga att jobba fram nya moves och finessen i detaljerna.
I omkring femton år har han försörjt sig på dans och undervisat på Stockholms Danscenter och Balettakademien i Stockholm, är en av Nordens ledande dansskolor.
– Jag har rest runt halva världen med dansen. När jag började hade jag aldrig en tanke på att det skulle leda till det.
Tobias Marin är med i det nordiska danskollektivet Ghostcrew, men som arrangör är han förstås inte med när GhostCrew tävlar i gruppklassen på lördag.
Han har flera gånger tidigare arrangerat dansevenemang, så som Circle Prince, den skandinaviska uttagningen till danstävlingen Circle Kings i Schweiz. Helgen efter SM är han med och arrangerar en stor streetdance-festival i Stockholm.
Du verkar väldigt driven?
– Ja, ändå har jag inte samma engagemang som jag en gång haft. Nu är jag 35 och har precis fått en familj med min flickvän som har två barn sedan tidigare. Dansen ligger lite på hyllan. Jag tränar inte fem dagar i veckan längre.
– Men jag tycker att dansen kan passa i Norrköping som ju är en stad med en del oroligheter. Dansen kan hjälpa unga som är vilsna. Det vill jag jobba med.