Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Månadens Naxos - Schubert i tolkning av Olle och Mats

Månadens skiva på Naxos, märket som helt ägnas klassisk musik, har klart Norrköpingssignum.
Där framför de gamla Norrköpingsvännerna Olle Persson (sång, baryton) och Mats Jansson (piano) 19 sånger av Franz Schubert.
Härligt har det blivit, en dryg timmes skönt skiftande Schubertstämningar.

Olle Persson och Mats Jansson gör storverk med Schubert.

Olle Persson och Mats Jansson gör storverk med Schubert.

Foto:

Kultur och Nöje2001-05-25 00:00
I 1810- och 20-talens Wien skrev Franz Schubert över 600 lieder, sånger till piano. Här har vi 19 av dem, utsökt tolkade.
Olle Persson omfattar hela känsloregistret, utan att någonsin tappa bort det intima, personliga. Schubert med stor operaröst blir fel, här blir det så rätt det kan bli. Medan Mats Janssons piano talar sitt språk, säger det på lite annat sätt. Tillsammans manar de fram en Schubert som känns så nära, så äkta i tilltalet.

<b>Själsstrider</b>
Här finns det innerligt romantiska, men också själsstriderna i dödens skugga. Dur blir moll blir dur, som sol glider ur moln i moln, ljus och skugga växlar ... Texterna är ömsom det allra yppersta (fyra Goethedikter), ömsom av eljest glömda poeter där musiken gör underverk med stroferna.
Olle och Mats har på senare år framträtt en hel del tillsammans, inte minst med Schubert. Vi minns helkvällen i Hörsalen i januari 1997, då de båda stora sångcyklerna framfördes - "Die schöne Müllerin" till Mats Bergströms gitarr, "Winterreise" till Mats Janssons piano. Liksom en magisk kväll på Nya Strömmen något år senare, till stor del ägnad repertoaren på den nu utkomna skivan.
- Vi gjorde en turné med ett Schubertprogram förra säsongen, säger Mats Jansson. Vi försökte ge kvällen karaktär genom att prata en del om Schubert och sångerna, lägga in lite citat och så. Inte bara framföra 25 sånger. Det slog väldigt väl ut.

<b>Otrolig naturlighet</b>
- Schuberts sånger har en naturlighet, som är helt otrolig. Någon gång har jag satt mig och spelat igenom flera hundra av hans sånger, och det är märkvärdigt hur olika de är. Melodierna, harmonierna är oändligt varierade. Och som han behandlar en text, hur han får den att tala direkt till lyssnaren ...
Man tar inte miste på att det är med stor glädje som de båda vännerna gjort den här skivan. Mats säger också, att för dem båda är Schubert är en av de allra största.
I urvalet har de velat blanda känt med mindre känt. Här finns då den lidelsefulla "An die Musik", den andlöst vackra "Du bist die Ruh", förgängelsen besvärjd med skönhet i "Auf dem Wasser zu Singen". Men också mer sällan hörda; den hemtrevliga "Der Einsame", den romantiska pärlan "Liebeslauschen" där månen lyser över kärleksscenen.
En särskild poäng är att skivhäftet inte bara återger den tyska texten, utan också översätter den till svenska. Liksom det alltid hör svenska översättningar till Mats och Olles Schubertprogram. Texten var viktig för Schubert (och vilket vackert språk för romantisk poesi, som tyskan är).

<b>Mycket Norrköping</b>
Inledningsvis nämndes skivans Norrköpingssignum. Häftestexten om tonsättaren är sålunda skriven av Orkesterföreningens programchef Stig Jacobsson, artistfotografiet har tagits av Pelle Wichmann. Medan inspelningen är gjord i Nyköping, i Culturum därstädes.
Olle Persson och Mats Jansson är barndomsvänner, uppväxta tillsammans i Norrköping där också Mats bor kvar. Och det är ju inte på något vis fel, att två sentida vänner tolkar dessa sånger. Som skrevs för vänkretsen, i det kylslagna politiska klimatet i den tidens Wien, där de oppositionella andar som Schubert umgicks med förföljdes av myndigheterna.
För vänkretsen, men framförallt - skulle det visa sig, fast ingen anade det då - för eftervärlden. I dag är Schuberts musik (och det finns mycket, mycket mer än sångerna) mer levande än någonsin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!