Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lyft för en vårtrött själ

Kultur och Nöje2008-04-12 03:00
Körsång av yppersta klass - åh, vad det kan lyfta en vårtrött själ. Därför är jag glad idag efter att på torsdagskvällen hört Orphei Drängar i en alldeles underbar vårkonsert i De Geerhallen. Kören inledde med ett knippe vårsånger med det mer traditionella majbrase-stuket, som för att locka fram värme, sol och vårlökar. Presentatören Samuel Åhman menade inte alldeles buskablyg att kören brukar ha den förmågan. I längtan till landet satt konsonanterna där de skulle och det distinkta sångsättet fortsatte i Majsång där helt oförutsägbara dragningar kryddade med finess. Tänk att våga dra sin kör till dessa dynamiska ytterligheter! Samma lätta och luftiga atmosför fortsatte i Prins Gustafs Vårsång, böljande och sinnligt. I 5 Ways To Kill a Man av Bob Chilcott fick vi oss en tankeställare om livets vara och icke vara. I en stilmix som vandrade genom ytterligheterna fastnade jag för det lättrinnande och flyktiga. Häftiga klanger och spännande övergångar lockade till eftertanke. Tillsammans med skogsrået Lena Willemark och Trio X framfördes sedan en Vallsvit - eller en resa genom det yttre och inre landskapet som Willemark själv uttryckte det. Här fanns det kraft och energi in i minsta kulning och musiken blev organisk och fysiskt påtaglig. Helt fantastiskt upplyftande blev sedan Povel Ramels The Gräsänkling Blues med Claes Jansson som berättare. Sunds sanslöst välgjorda arrangemang skulle jag gärna sätta tänderna i! Ur Magic Songs av kanadensaren Murray Schafer fick vi höra sju delar. Den besjälade naturen var ämnet och man började undra om man kunde lita på sina egna sinnen till slut. Helrätt koreografi av Eva Liljas gav sången och texterna en suggestiv känsla och med 60-talet taggade gubbs på scenen blev det en häftig upplevelse. Enkelt och chosefritt sjöng så Claes Jansson En visa om ett rosenblad. Nordisk körlyrik av stora mått fanns också med. Både i Kuulas Iltapilviä (Aftonskyar) och Alfvéns Gryning vid havet. En konsert att tänka tillbaka på när det inte riktigt låter så bra som man vill!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!