Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lyckat men lite tjatigt

CRASH
***
Filmstaden

Kultur och Nöje2005-09-13 06:00
Alla kan vi bli rasister. Det är budskapet i Paul Haggis händelsefyllda socialmelodram om rasismens följder i Los Angeles. Budskapet skrivs oss på näsan flera gånger under den välspelade filmens gång. Haggis tror inte åskådaren om att begripa vad han eller hon ser utan låter personerna föreläsa om rasism, fördomar och klassklyftor. Det drar ned filmens kvalitet, men skymmer inte de många dramatiskt lyckade scenerna, de laddade bilderna av en konfliktfylld stad och de bästa av de många personporträtten.
Främst av dem är bilden av den svarte mordutredaren som med stor behärskning lever i en ofullkomlig yrkessituation, går mot personlig tragik och starkt känner stadsbornas rasism, ensamhet och kontaktbehov. Han vill vara omutlig men ger efter för påtryckningar från distriktsåklagaren och dennes rådgivare, som gör antirasismen till ett verktyg i egen sak. Don Cheadles förmåga att med små medel antyda polisens goda vilja, integritet och maktlöshet är det mest sevärda i filmen.
Den varvar en mängd människoöden ungefär som i Short Cuts eller TV:s såpoperor. En öppet rasistisk polis, hans oförstörde kollega, en misstänksam iransk butiksägare, en konflikträdd svart TV-regissör med stridbar hustru, åklagarens ångestridna fru, en militant svart biltjuv och hans naive kompis och en koreansk människosmugglare; de flesta med avgörande roller i mönstret av slumpartade dramatiska möten mellan dem, färgade av avsiktligt och oavsiktligt rashat, egoism, fördomar och någon gång äkta osjälviskhet.

Där finns också den mexikanske låssmeden med sin godnattsaga om den osynliga skyddsmanteln. En smått lysande monolog om trosvisshetens, fantasins och kärlekens förmåga att skapa trygghetskänslor. Dessutom ett fint exempel på Haggis breda register, där verklighetstroget blandas med magisk realism, symboler och samhällssatir. All hätskheten, alla kollisionerna mellan människor, bilar, etniska grupper och synsätt, utspelas i juletid med glada plasttomtar på gatorna. Att den unge polisen har en bild av den helige Kristoffer, alla resenärers skyddshelgon, i sin bil förhindrar inte hans olyckliga misstänksamhet mot den svarte liftaren. Den sortens kreativitet uppväger att handlingen är schemalagd så att poängen, rasismens destruktivitet, ska göras tydligt och ofta. Dessutom tillför fotot, med dess rikedom på över- och underexponeringar, färgfilter, motljus och varierade kameravinklar och -rörelser, samt jazzmusikern Mark Ishams musik, dramatiska värden som liksom de begåvade skådespelarna ger liv och nyanser åt allt det Haggis skrivit så skickligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!