Lust och nytta med konsten i skolan
Hur ska det bli när skolan byggs om? Med hjälp av de som vet mest om sådant har Norrköpings konstsskola bjudit in till en sex veckors kurs med praktiskt innehåll.
Agneta Bjernevall, konstnär från Sala, har gjort en modell för Ljuraskolans gård. Alla barn vill ha en grönare gård. Så här kan de få utrymme för att springa, snurra och klättra men också vara ifred, ha lugn och ro. Eller spela teater! FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Det har blivit en bred uppvisning av var den här sortens konst står idag och vad idéer kan åstadkomma. Det har blivit förslag från tavlor på några väggar till romantiska ljusfenomen i mörka rum. En video vill visa hur den gamla skolan såg ut, ett bevarande när det nya kommer, en annan har byggt en pelare som är en lekfull totempåle, till Enebyparken har någon gjort två dekorativa enar - något som inte finns där tidigare. Ett överraskande material till modellen använder en konstnär - marsipan! Mycket praktiskt enligt uppgift.
I Norrköping handlar det om skolan i Navestad, gården på Ljuraskolan om Enebyparken och om Ektorpsskolan.
Dessutom handlar det om några offentliga byggnader i Motala och Linköping.
Nu är förhoppningen att åtminstone några av förslagen tas till vara.
Många skolelever har intervjuats och där har konstnärerna särskilt fått höra att de vill ha gröna gårdar - och en fotbollsplan.
Vi ser en blommande skolgård med en liten scen, färgglada parasoller, en hörna för såna som vill ha lugn och ro, den efterlängtade fotbollsplanen, det är som sol över hela området. Klättermöjligheter är något flera tänkt på. Ett hängande bokskåp i ett bibliotek finns också med.
Det är också ett exempel på hur en konstnär kan ge förslag som är ett resultat av kunskap om platsens möjligheter, om brukarnas önskemål, med insikter om ekonomiska begränsningar och ändå trolla fram en gård med karaktär. Ett exempel på konstnären mitt i samhället, ja faktiskt i samhällets tjänst på ett sätt som kompletterar arkitekten som inte alltid tas i bruk för såna här uppgifter.