Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lucas med barnasinnet i behåll

STAR WARS EPISOD III - MÖRKRETS HÄMND
****
Filmstaden

Kultur och Nöje2005-05-21 06:00
Star Wars är berättelsen i sex filmdelar om hur en mycket god ung man man väljer ett ont liv och i krig besegras av sina barn. Anakin Skywalker är slavson, krigarmunk och född frälsare. Hans liv ska skapa balans mellan Kraften, den ljusa livshållningen, där god tanke och handling är ett, och Mörkret, som är falskhet och egoism.
Här sviker han sina munklöften genom att få barn med en senator. Han förråder sina vapenbröder och sin mästare, och fylls av maktlust, sårad stolthet och oförmåga att acceptera känslor av förlust.
Strävan att hålla sin fru vid liv får honom att bli mördare, maskinmänniska och härförare i tjänst hos en slug, maktsökande politiker som störtat demokratin, kallar sig kejsare och lovar fred och ordning.
George Lucas berättar, med lättfattliga ord och mycket av äventyrsmatinéns barnasinne, om självkännedom, mognad och valet av en livssyn. Men främst är detta ett hjälteepos med tydlig moral. Den som väljer bort gemenskap, lycka, godhet och visdom för makt förlorar sin själ.
Det sker i den här filmen. Därför är bildberättelsen mörkast, grymmast, våldsammast och sorgligast av alla episoderna.
Därför också den dramatiskt mest tacksamma, mot kulisser överrika av miljöer, varelser, robotar, strider och stämningar, målade med skuggig, färgstark romantik, rörelsefyllda bataljmålningar och skräckeffekter.
Hayden Christensen spelar en ung man som av sig själv och omständigheter tvingas att fatta allvarliga beslut utan att vara mogen för det. Om spelstilen verkar förenklad så beror det på att det handlar om en ung hetsporre. Hans berättelse är enkel att följa, som Lucas vill ha det. Den röda tråden och det medryckande tempot är viktigast för honom. Men hans val mellan goda och onda fadersfigurer, mellan kärleken och makten, och hur hans agerande förstör samhället omkring honom, gör det hela rikare och allvarligare än historien om barnens uppror mot honom i del fyra, fem och sex.
Lucas är en sorts Walt Disney, en egenföretagare som är bra på att berätta en viss sorts berättelser. Hans filmserie saknar inte dåliga repliker, platt agerande och barnslighet.
Men i sin sort är den en driven blandning i rymdmiljö av Parsifalmyten, romarrikets fall, Robin Hoodfilmer och Sagan om ringen. Och del tre har färre svagheter än övriga delar. I både tragiken och de tekniskt virtuosa bilderna påminner den om Sagan om konungens återkomst. Fansen har all rätt att jubla. Nya åskådare bör se filmerna i nummerordning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!