Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lindqvists historia i ett ögonkast

HERMAN LINDQVIST
Historien om Sverige
Från istid till framtid
Så blev de första 14.000 åren
Norstedts

Foto:

Kultur och Nöje2002-10-08 00:00
Med en genomsnittlig hastighet av tjugo sidor per sekel tar Herman Lindqvist läsaren på en vild galopp genom Sveriges Historia. Boken blir säkert en bästsäljare för de som söker en lämplig gåva till en släkting utan pedagogiska pretentioner. The Greatest Hits of Swedish History, kan reklamfolket kalla den. Läsaren hinna kasta snabba blickar på ett krig här och en kungadöd där. Man skymtar Carl von Linné och hukar sig för Alfred Nobel, men tankarna får inte slösas bort på detaljer. Läs! Acceptera! Läs vidare!
Synd att Lindqvist slutade skriva vid sidan 703. Med tjugo sidor till kunde han säkert ha givit oss sin resumé över både livets mening och uppståndelsen, med samma djupa insikt och sammanfattade slutsatser, utan besvärliga referenser som riskerar bromsa ordflödet och frestar eventuella tänkare till onödiga efterkontroller.

<b>Lättsam underhållare</b>
Visst är jag orättvis. Lindqvist är en lättsam underhållare av hög klass, som hans teveprogramserie har visat. Han har definitivt väckt historieintresse hos en del som annars aldrig skulle ha läst annat än Hänt i veckan eller Expressen. Mina barnbarn påstår att hans program är mycket intressantare än någon tråkig berättelse de får lyssna till i skolan.
Man bör acceptera tanken att boken är en populariserad genomgång av historia hellre än ett referens-verk för framtidens skola. Man kan också njuta av en kopp snabbkaffe istället för bryggt ...
"De första 14.000 åren" som nämnts i titeln avser tideräkningen från när det första tecknet på mänsklig aktivitet i Sverige fastställdes. (I Mölleröd, invid Finjasjön, Skåne). Lindqvist spekulerar över de första invånarnas språk och ras. Modern DNA-teknik kan snart med exakthet fastställa våra rötter från en gen i den kvinnliga X-kromosomen, (men inte från den manliga Y-kromosomen!) Inom kort får vi klarhet i frågan och Lindqvist kommer att få ytterligare källor av andras forskningsmaterial att ösa ur, för en ny bok.

<b>Väldig fart</b>
Stenåldern. Bronsåldern. Järnåldern. Flkvandringen. Runorna Vikingarna. Och bums! Sverige blev ett enat rike. Vid sidan 51 är vi redan imedeltiden, så det gäller att hänga med.
Men hav tröst! Ju mer skriftligt material som fanns tillgängligt, ju mer dämpas hastigheten i berättelsen. Kalmarunionen, Gustav Vasa, 30-åriga kriget och Karl XII passeras och nu är lästakten ganska behaglig när vi kommer till Ryssarnas härjning i Norrköping 1719.
Gustavs dagar: När riket sprängdes. 1800-talet. Demokratins kamp. Allt har Lindqvist redan beskrivit i sina tidigare böcker och nu har de skickligt kondenserats till ett koncentrat.

<b>Bra tabeller</b>
Boken slutar med en serie utmärkta tabeller över Sveriges regenter, Sveriges statsministrar och de viktigaste händelserna i Sveriges historia. Dessa tabeller är verkligen lärorika och skulle passa perfekt på en skolvägg, om sådant nyttigt material tilläts bli uppsatt i skolorna numera.
Boken är också rikligt illustrerad och försedd med kartor. Som aptitretare i historik är den fullt i klass med Lindqvists egna teve-shower och om målet är att få en snabb inblick i Sveriges historia utan någon ansträngning alls, är boken skräddarsydd för de anspråkslösa.
Titeln inkluderar frasen, "från istid till framtid" men lika förbaskat slutar boken med meningen, "Där börjar vår moderna nutidshistoria". Och jag som hade förväntat mig Hermans syn på framtidens historia! Nåja. Jag får ge mig till tåls.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!