Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lekfullt om uppbrott och otrygghet

Kultur och Nöje2013-02-19 10:31

OM VI KUNDE GÅ HEM TILL MIG

Av NasimAghili, Ann-Sofie Andersson Kern, Anna Dolata och Maurits Elvingsson

Med: Ann-Sofie Andersson och Maurits Elvingsson

Text och regi: NasimAghili

Scenografi och kostym Anna Dolata

Ljuddesign Nathaly Salas

Workshop och idéproduktion Anne Jonsson och Tove Sahlin

Röster av HeliaAghili, ElikaBanihashemi, Olga Rossi och elever på Matteusskolan i Norrköping

- Kom, här kan du sitta, ta den här ficklampan och lys! säger skådespelarna när barnen, ett i taget, leds in och placeras ut i en ring i Musikrummet på Matteusskolan, där föreställningen denna gång spelas.

Det är ett enkelt, men effektivt, sätt att uppmärksamma varje barn. Och det ger en signal om att "vi beger oss bort från vardagen en stund".

Rummet är fyllt av klossar med glittriga och blanka ytor. De är gjorda av metallicglansiga tapeter av den typ som syns i Sköna hem-tidningarna.

Föreställningen kretsar kring barnfattigdom och är på samma gång abstrakt och konkret med sina minnen, drömmar, funderingar och fysiska klossar.

Det är en lekfull föreställning, där Ann-Sofie Andersson och Maurits Elvingsson skojar, staplar klossar och skapar rum i rummet. Kämpar för att knö sig in i något som liknar en igloo. När "hemmet" väl är byggt raseras allt. Dags att flytta. Uppbrott. Bygga upp något igen. Och igen.

Den allvarliga undertonen finns där, men kommer i skymundan av leken. Vi lever i en tid när många barn, inte bara flyktingbarn, saknar ett stabilt hem. Kanske för att de lever gömda. Kanske för att de flyttar ofta. Kanske lever de i fattigdom. Kanske har de eget rum, högblanka köksluckor och fräcka tv-spel, men saknar ändå det nödvändigaste - känslomässig trygghet.

Inspelade barnröster berättar om en längtan efter en egen dörr att kunna stänga om sig. Texterna drar ibland mot det poetiska, nästan filosofiska, varje människa kan bestämma var han eller hon vill vara i sina tankar.

Det talas om hemmet man bär inom sig, äpplets doft som man kan känna och vara där man vill ändå, när man blundar. En blinkning till Vilhelm Mobergs Utvandrarna, där det älskade astrakanäpplet ger Kristina en känsla av det gamla hemlandet.

Ung scen/öst har under det senaste året imponerat stort med interaktiva föreställningar som engagerar publiken i viktiga frågeställningar. Om vi kunde gå hem till mig spelas från barn från sex år och går att ta till sig på olika nivåer. Men frågan är om den inte rör sig alltför mycket ovanför sin unga publiks huvud. Då faller lätt bygget och reduceras till en lek med klossar. När föreställningen tippar åt det hållet kan man faktiskt längta efter en historia med egen bärkraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!