Dick Harrison
En medeltida storstad - Historien om Söderköping
Norstedts
Den senaste boken om Söderköpings storhetstid (som infaller ungefär mellan 1200- och 1600-talen) skrevs av Sven Ljung och utkom 1949. Sedan dess har en mängd arkeologiska utgrävningar skett. Detta har betytt en mängd nya fynd, ökad kunskap och insikt om Söderköpings betydelse när det begav sig. Nu släpps alltså en ny bok om Söderköpings medeltidshistoria, skriven av välkände historieprofessorn vid Lunds universitet tillika Augustprisvinnaren: Dick Harrison. Idén kom ursprungligen från Söderköpings kommun som uppenbarligen fick storslam då Harrison tände på konceptet.
Tanken bakom denna bok är att den ska vara skriven på ett sätt som kan tilltala en bred allmänhet men ändå vara vederhäftig. Den uttryckliga ambitionen från Harrison står att läsa i förordet: ?Vad händer med vår historia om vi medvetet utgår från det lilla samhället, från byn och staden snarare än riket och kulturkretsen, för att tolka det förflutna??.
Hur lyckas då Harrison? Jodå, ganska bra. Hans ton är lättillgänglig och utgår från det lokala men målar samtidigt med breda penseldrag upp storpolitiken och Svea rikes tillblivelse och återkopplar det till Söderköpings utveckling. Vi rör oss i texten från den första kända invånaren: Gunnvat som reste en runsten omkring 1025 och vidare fram till 1595 års riksdag, det sista stora möte som hölls i staden. Det är en fascinerande läsning och ibland kan det vara svårt att omfamna vilken betydelse staden hade under flera sekel. Under en period på 1200-talet var Söderköping faktiskt Sveriges största och mest välbärgade stad.
Det kanske mest fascinerande är de exceptionella markförhållandena i Söderköping med tät blålera som bevarar på ett märkligt sätt. Jag har själv bevakat arkeologiska utgrävningar där lukten av färskt läder slår emot en när en medeltida sko frigörs. I boken finns, förutom förklarande kommentarer om utgrävningarna, en stor mängd bilder på häpnadsväckande välbevarade fynd som t ex pilar, en komplett båge, gjutformar, skodon och ett av de mest kompletta klädesplaggen från denna tid som hittats i Sverige, nämligen Söderköpingskjorteln, daterad till 1240-tal.
Som sammanfattning kan man väl säga att har man ett historiskt intresse för denna tidsepok ger ?En medeltida storstad? en bra infallsvinkel till hur livet kunde te sig för en genomsnittlig stadsinvånare vid denna tid. För Söderköpingsbor i allmänhet blir det naturligtvis än mer intressant när man får kunskap om vilka skatter som har hittats och som ännu väntar på att upptäckas under de gator man beträder nästan dagligen. Och viss ödmjukhet kan man känna angående insikten om hur bränder, uppror och regelrätta krigståg förhärjat staden och dess invånare gång på gång, men vid varje tillfälle har den byggts upp på nytt. Allt finns där, under våra fötter.