Lakritz vill skapa klubb med dekadens och svart glamour
Bakom Norrköpings senaste klubb står kulturföreningen Lakritz. Ett passande namn för en förening som vill ha mer svart glamour och dekadens.Intresset för föreningen är stort. Redan innan den slår upp sina portar till klubbpremiären i hamnen i kväll har den 280 medlemmar.
Det är många svartklädda bakom goth- och synthklubben Lakritz: Stefan Looström, Karolina Degerman, Erik Svensson, Lars Bosma och Jouni Peura. FOTO: FREDRIK SCHLYTER
Foto:
Han pluggar på Campusprogrammet KSM och många andra i föreningen som redan växt till 280 medlemmar är också studenter. Men Lakritz betonar att alla är välkomna. Och att man inte måste ha tuperat hår, kängor, kråsskjortor, långrock eller svarta läderbrallor.
- Vi vill inte vara någon elitistisk klubb och vi har ingen dresscode, säger Stefan Looström.
- Det ska vara en klubb och ingen studentförening, fortsätter Lars Bosma. Det är också viktigt för oss att det inte blir en gothklubb eller synthklubb, utan att musikstilarna finns på lika villkor.
Huserar på SeaSide
Föreningens logga, ett L i spökslottstil med ett maskinromantiskt kugghjul kring, andas också de båda musikaliska inriktningarna.
Enligt planerna ska klubben vara öppen en gång i månaden i RFSL:s klubblokal SeaSide i hamnen. På barmenyn står självfallen svart lakritsshot och blodlikt rödvin för gothfantasterna. Joakim Agervald och Mikael Nilsson kommer att måla dekor till klubblokalen.
- Lokalen passar oss perfekt, med gamla ryska lastfartyg utanför, säger Lars.
- Det är också en lokal som andas öppenhet, där till exempel killar med smink kan känna sig hemma. Alla som vill ut och ha kul till tonerna av bra musik är välkoma, och utan risken att få spö på grund av sin klädsel, säger Stefan Looström.
I framtiden kommer klubben bjuda på livemusik men ikväll hörs Stefan Looström "DJ Ister", Jouni Peura "DJ Oni" och Erik Svensson och Lars Bosma "DJ Doom & Doomare".
Dansorienterad musik
- Det blir mest dansorienterad musik. Alla DJs har sin egen inriktning på det vi kan bäst, säger Stefan Looström. Listband som Evanescense är bannlyst på vårt dansgolv. Det har lånat mycket från subkulturer men missuppfattat kärnan i dem.
DJ Ister spelar musik från band som Andreas Dorau, And One och DAF, alltså synth, neue deutsche welle och electropunk, medan DJ Oni är orienterad åt goth, deathrock och dark wave, t ex Specimen och B-Movie. DJ Doom & Doomare lyfter fram den allra mörkaste industrirock och gothic metal med band som Marilyn Manson, Type O Negative, Nine Inch Nails och Ministry.
- Marilyn Mansons status i gothkretsar har gått upp och ned. Vi kanske inte kör de största hitsen med honom, även om man inte ska underskatta igenkänningsfaktorn, säger Lars.
<B>Liten ordlista för goth-synthare</B>
Gothic Metal: Melodiös och melankolisk musik en utveckling av den snabbare death metal, påminner även om doom metal. Texterna kretsar kring död, sorg och mörker. Begreppet goth syftar här på estetiken i gotisk arkitektur, i skräckromantisk litteratur under 1800-talet och tysk 20-talsfilm som skräckfilmen Nosferatu.
Exempel: Paradise Lost, My dying Bride, Lake of Tears.
Goth: En spretig genre vars grund lades av Joy Division och Bauhaus men som fick fäste på 80-talet, kanske främst med Sisters of Mercys, First and Last and Always. Drivande basgångar, entoniga trummor och absurda och starkt symbolfyllda texter.
Exempel: Virgin Prunes, Sisters of Mercy, Specimen, Sex Gang Children, Bauhaus.
Synth: Företrädelsevis elektronisk musik som var som störst på 80-talet. Innehåller flera inbördes väldigt olika genrer: bland annat den hårdare EBM, electric body music, med band som DAF och Front 242, och den mjukare synthpopen.
Exempel: Erasure och Depeche Mode.
Källa: Lakritz
Läs mer på www.lakritz.dk