Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Laddat om kvinnligt förtryck

FlickvännenKarolina Ramqvist

Kultur och Nöje2009-03-12 03:00
Karolina Ramqvist är, förutom som författare, verksam som chefredaktör för kulturtidskriften Arena och som kolumnist på DN, och blev för många känd genom sin medverkan i antologin Fittstim (1999). Hon har tidigare skrivit flera romaner, varav den förra, More Fire (2002), blev genomgående hyllad i pressen. Ramqvist är politisk, feministisk författare, något allt mera ovanligt, ju längre ifrån sjuttio- och tidigt åttiotal vi rör oss. Flickvännen handlar om en ung kvinna, Karin, vars fästman, John åker hemifrån en dag och lämnar henne ensam i deras flotta hem. Hon får utegångsförbud och en mobiltelefon med kontantkort, som inte går att spåra. Det dröjer inte länge förrän läsaren förstår att John är kriminell på hög nivå och att Karin bara är en trofé. Karin tycks inte annars ha något annat liv än några väninnor, skvaller och fester. I en medvetet långsam och förtätad prosa drivs Karins liv fram i en inre monolog. Stämningen i huset, som nu också är hennes fängelse, känns ibland som tagen ur Roman Polanskis film Repulsion. Karin resonerar med sig själv om hur hennes liv blivit, hur det kanske skulle kunna vara, men det förtryck hon lever under är uppbyggt av större och mer komplicerade mekanismer än att bara öppna dörren och lämna John. Karolina Ramqvist vet hur man skriver och hennes språk är väl avvägt och laddat, men det känns som att de feministiska motiv hon behandlar blir allt mer udda. Naturligtvis är Karins liv en metafor för ett större och mer omfattande patriarkalt förtryck, men hur ska en svensk kvinna kunna känna igen sig i trofékvinnans flådiga fängelse? Men visst, Flickvännen är en bra läsning, men kärnproblematikens begränsningar känns ändå lite besvärande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!