Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kung Christian på De Geer

Nicolai Dunger
Christian Kjellvander
Louis De Geer, 8 november
Publik: Drygt halvfullt
Betyg: 4 av 5

Christian Kjellvander förtrollade publiken i De Geerhallen, skriver Folkbladets utsända.
FOTO: SARA SCHÜLDT

Christian Kjellvander förtrollade publiken i De Geerhallen, skriver Folkbladets utsända. FOTO: SARA SCHÜLDT

Foto:

Kultur och Nöje2003-11-10 06:00
Två superbegåvade låtskrivare på samma scen. Båda med rejäla låtkataloger att ösa ur. Vilken underbar idé.
Nicolai Dunger kör avskalat, och kör de flesta låtarna vid flygeln eller gitarren. Några av de finstämda låtarna glimmar, som till exempel "Tribute to Tim Hardin". Den når över De Geerhallens stora yta, men framträdandet förstörs av att Dunger verkar obekväm och ofokuserad på scenen. Han till och med suckar när han presenterar låttitlarna. Det är svårt att njuta av att se någon som inte verkar önska annat än beta av låtlistan och äntligen sätta punkt för turnén.
I enda önskan från publiken, "I´d rather die", gör han spontant parodi på sig själv med överdrivna gester. Jag har svårt för att bestämma mig om det gränsar till publikförakt, ett kargt Piteåsätt att vara eller bara speglar hopplösheten i att reducerats till ett förband. Det var nog inte tanken.
För kvällen är Christian Kjellvanders.
Som vanligt kliver han in försynt, och ser lite ut som en farbror med manchesterbyxor, skjorta och kofta. Men som han griper tag. Lyfter taket. Ger svindel. Och får en att häpna över att konserten faktiskt pågick i tre timmar.
Inte heller Kjellvander är egentligen någon scenpersonlighet att snacka om. Den här gången var mellansnacket ännu fåordigare än på Kulturkammaren i våras. Det är märkligt, eftersom han ändå säger mycket tänkvärt i intervjuer.
På scenen är han istället djupt fokuserad och samspelt med femmannabandet Lazy Grace Frontier och Ebreliuskvartetten. Det räcker långt.
Sångerna från "Songs from a two-room chapel" är redan klassiker och mottogs med jubel och visslingar. Och han förvaltar sin låtskatt så väl, med sin behagligt varma röst och imponerande precisa passager.
Christian Kjellvander pendlar mellan känsliga viskningar och enormt tryck med larmande gitarrer. Det ger en fängslande dynamik och en laddad spänning mellan det intima och storslagna. Stämningen är andäktig på ett sätt som gör att nyanserna kommer till sin rätt. Vördnaden bryts bara när en radiostyrd pansarvagn kommer in på scenen och skjuter plastskott mot Kjellvander. Den sparkas bort, troligen i ett politiskt statement.
Låtar som "Portugal", "Broken Wheels", "Homeward Rolling Soldier" och avslutande "Oh Night", med långt dissonant gitarrvrål, är mäktiga att det skär i kroppen. Då är det bara att kapitulera för den där Malmöiten som skulle bli hotellportier i Florida.
Tack Gud att det inte blev så.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!