Kulturhistoria och skönhet som hotas

Ska den här bilden bara bli ett minne? Fotografen Peter Gerdehag gör oss uppmärksamma på hur odlingslandskapet försvinner, snabbt. Utställningen har en klart politisk ambition.

Ska den här bilden bara bli ett minne? Fotografen Peter Gerdehag gör oss uppmärksamma på hur odlingslandskapet försvinner, snabbt. Utställningen har en klart politisk ambition.

Foto:

Kultur och Nöje2002-06-03 00:00
En öppen slåtteräng är lika viktig att underhålla som taket på ett slott! Men just nu pågår en utarmning av lantbruket - mer än 15 procent av kobesättningen försvann i Kalmar län förra året. Korna försvinner.

Vi vet att det är vackert på landet. Vi ser kor som drivs hem eller till hagen av en man med lugn blick och rutig skjorta. Hästen är spänd för harven, grisen slaktas på backen och så blommorna, alla dessa blommor! Ibland är det höst och det är guld i luften, eller vinter som ger skarpa teckningar av fåror i jorden, vita flingor eller kala träd. Men mest är det sommar.
Det är bilder från landet på hela våning sju på Arbetets museum.

Men det handlar ändå inte om "vackra bilder". Det här är resultatet av ett 22 år långt arbete av fotografen Peter Gerdehag som har flera fotoböcker bakom sig. Han blev Årets Naturfotograf för några år sedan och boken bakom den här utställningen som heter Bygden där vinden vände, blev WWFs Pandabok 2000. Utställningen har visats på Skansen.
Han är således väl erkänd. Han är också en eldsjäl.
I botten ligger en vänskap med familjen Ejneby på Hycklinge gård utanför Oskarshamn. Peter Gerdehag har följt arbetet på gården där ett EU-projekt pågår för att rädda den gamla bygden, det berättar om Sveriges längsta sammanhängande odlingslandskap. Här finns också en djupt engagerad förening, Bråbygdens hembygdsförening.
Det handlar inte om bygd i förvandling, det handlar om hur en småskalig mönstergård hotas till sin existens. Odlingsmetoderna är desamma som i generationer och flera av människorna har också så djupa rötter i bygden.
Här kan man ännu följa vägar som inte körts sönder av bilar, här finns den biologiska mångfalden i naturen och alla bilder genomströmmas av kärlek till detta. Och det politiska syftet är tydligt: Höj statusen för landsbygden, staten måste satsa på enskilda gårdar precis som stödåtgärder ges för skogen, rädda kulturarvet.
Ingenting i bilderna är arrangerat eller manipulerat, det är så här det ser ut på landet när man tar sig tid, stannar och ser. Men de här bilderna kan försvinna och vi ska inse att de få gårdar som finns kvar inte klarar sig utan stöd. Peter Gerdehag vill skapa opinion och har just nu många ögon på sig.
På Arbetets museum kommer ett program att pågå under utställningstiden som ger upplysning och inbjuder till debatt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!