Krigare med öppna sinnen
LARS GYLLENHAAL/LENNART WESTBERGSvenskar i krig 1914-1945Historiska media
Svenskar i Valencia hösten 1937. Trea från höger är Sven Brännström som lydde under en sovjetisk officer, L.A. Ejtingon. Elof Abrahamsson sitter till vänster om honom. Längst t.v. Per Eriksson. Under skylten på tyska, Proletärer i alla länder - förena er.
Foto:
Författarna talar om hur 23.000 svenskar deltog i olika krig mellan 1914 och 1945.
De försöker också ge svar på varför så många valde att riskera döden för andra länders politik. Det var inte enbart fanatism eller idealism som många tyckts tro, utan äventyrslystnad och ekonomi kan ha spelat en lika stora roll.
Vilken deras motivation än må ha varit är boken ett mycket gediget försök att skaffa klarhet i hur många som tjänade andra nationer och att få fram namn på de flesta. Möjligen kan det vara lite pinsamt för en del släktingar att plötsligt få familjens politiskt svarta fårs karriär redovisad i detalj med namn och allt?
Paret Gyllenhaal/Westberg har inte endast forskat fram och presenterat tusentals namn utan gör också intressanta beskrivningar om olika kampanjer. Deras faktaspäckade ordbild av spanska innebördskriget på cirka femtio sidor, är bland de bästa jag har läst. En pikant detalj är att Ford levererade lastbilar till den fascistiska Francoregimen och sedan till tyska Wehrmacht, samtidigt som man utrustade USA-armén med lastbilar.
Jag misstänker att Henry Ford förtjust måste ha förtjust utropat, "I cannot lose!" (Jag kan inte förlora) vid varje nyhetssändning.
En tragikomisk episod från första världskriget belyser krigets vansinne med all tydlighet. En patrullerande svensk i tysk tjänst hörde plötsligt svenska språket från en bombkrater i ingenmansland. Han kröp fram och tog tre svenska f.d. sjömän i engelsk tjänst till fånga och såg senare till att de skickades hem till Sverige.
Att svenskar krigade mot svenskar är obestridligt. Speciellt märkvärdigt är när en svensk officerare med judiskt släktskap kämpade för tyskarna! Eller, i mindre grad, när några antikommunistiska krigare flyttade direkt från finska fronten, där de hade bekämpat kommunistrna, till Norge där de kämpade mot fascisterna.
En svensk, Assar Tano från Haparanda, stred i franska Främlingslegionen mot araber i Marocko, mot tyskar vid Narvik, mot amerikarna som Vichy-soldat, mot tyskarna som amerikansk soldat och till sist som chef för Övertorneå hemvärnsområde, där han endast kämpade emot lukten från surströmming.
Boken är välförsedd med källförteckningar, personregister och kartor för alla som vill forska vidare, och författarna är att gratulera för det ljus de sprider över svenskarnas insatser i världen.