Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krauss roman problematiserar vår identitet

Samson Greene, 38, hittas en dag irrande i Mojaveöknen, Nevada. Han vet inte vem han är eller hur han har hamnat där. Sedan några dagar är han anmäld försvunnen av sin hustru i New York, där han arbetar som universitetslärare.

Foto:

Kultur och Nöje2009-04-14 03:00
Det visar sig att han har en aggressiv hjärntumör som måste opereras, och efter ingreppet står det klart att han har förlorat alla sina minnen från det han är tolv år gammal. Allting utom hans barndom är fullständiga nyheter för honom: kärlek, vanor, yrke, intressen, vänner, och så vidare. Kort sagt är han berövad tjugosex år av sitt liv. Genom sin läkare kommer han i kontakt med ett läkarlag som experimenterar med minnesforskning, som påstår sig kunna hjälpa Samson, men resultatet blir inte riktigt lyckat. Han förses med en helt annan mans minnen, en man med radikalt annorlunda egenskaper. Nicole Krauss (född - 74) slog igenom internationellt med Kärlekens historia. Man utan minne, är hennes debutroman, som nu har översatts till svenska. Krauss problematiserar här vår identitet. Hur mycket av vår person ligger i våra minnen och vanor? Det känns ganska märkligt att en tjugofemåring författat en så pass förtätad och kunskapsmättad roman. Men det är ändå inte en text som är nedtyngd av lärdom och inre polemik, nej tankegångarna lyfts framåt av en våg av berättarglädje, en sällsynt och mycket lyckad kombination. Med en effektiv, till synes ganska typisk, amerikansk efterkrigsprosa drar historien om Samson Greene igång, men ganska snart upptäcker läsaren ett fantastiskt växelspel mellan en ibland nästan livlös, kylig och distanserad person- och händelsebeskrivning, mot en stundtals intensiv, nästan feberaktig nerv i berättandet, som slungar en mellan nästan motsatta poler i läsupplevelsen. Man utan minne är en egenartad och stundtals fascinerande debutroman, med både språklig styrka och tematisk skärpa.

MAN UTAN MINNE

Nicole Krauss

Översättning Ulla Danielsson

Blombergs

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!