Kör hårt, Tim
STOCKHOLM (TT Spektra)Lagom till startskottet av europeiska handikappsåret 2003 släpps en av få böcker i ämnet: "Full rulle, Tim!". - Det är en ovanlig bok om en vanlig kille, säger författaren Annica Lindgren.
"Full rulle, Tim!" är en ovanlig bok om en vanlig kille.
Foto:
Här tecknas ett mångfasetterat porträtt av sjuårige Tim, och hans flytt från bästa kompisen och klassen i Stockholm till Kvarnstad.
Det är en spännande äventyrsroman om uppbrott och nyfikenhet, läskiga spindlar, förälskelse och en tokrolig chaufför.
<b>Viktigt med förebilder</b>
Frånvaron av berättelser som dessa, var anledningen till att Annica Lindgren tog initiativet: "Jaha, då får jag väl skriva en själv då", tänkte författardebutanten, som själv inte sitter i rullstol, men likväl arbetat i sju år med barn med funktionshinder.
- Av erfarenhet vet jag hur viktigt det är med förebilder. För de här barnen är det extra viktigt att få ett bra självförtroende. De har så mycket mot sig ändå, säger hon.
Grovt sätt kan man säga att det finns två sätt att se på människor som sitter i rullstol, menar Annica Lindgren. Antingen glömmer man omedelbart bort rullstolen, eller så ser man inget annat.
Skillnaden ligger delvis i diagnosen. Men mycket handlar om självförtroende:
- Det beror på vad de utstrålar. Barn som sitter i rullstol måste visa omgivningen att de är att räkna med, säger hon engagerat.
<b>Fruktbart samarbete</b>
Även om idén till boken är hennes, har den skrivits tillsammans med Nicklas Vagge. Något som varit väldigt fruktbart, tycker hon. Och för att skildringen av Tim skulle bli så realistisk som möjligt har de intervjuat flera unga personer med funktionshinder, som även fått läsa och komma med synpunkter. En flicka sa:
"Det är viktigt att barn i rullstol ser till att få samma krav ställda på sig som andra barn. Man ska inte dra fördelar av sitt handikapp. Det kan man leva på och man blir bekväm, men sedan när man kommer upp i gymnasiet är det ingen som tar hänsyn. Och då blir det väldigt svårt att komma ut i arbetslivet".
<b>Vänder sig till alla</b>
- Vi var väldigt rädda för att barn som läser den skulle säga: "så där är det inte!", säger Annica Lindgren och fortsätter:
- Vi brottades mycket med att få det så realistiskt som möjligt. Vi ville ha med Tims vardag - att han sitter i rullstol - utan att göra honom till offer. Ha med hans styrka och goda självförtroende, och samtidigt tillåta honom att vara svag. Det var en svår balans.
Även om Tim är rullstolsburen vänder sig "Full rulle, Tim!" till alla barn mellan 6-9 år, menar Annica Lindgren.
- Alla barn kämpar med att få höra till. Och om man inte står på sig - gör någon annan det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!