Konstnärerna som hade sin publik i Norrköping
Konst. Monica Frisendahl, Wilhelm Lindvall, Konstforum. Det är en både sorgmodig och ljus ton över minnesutställningarna på Konstforum just nu. Monica Frisendahl och Wilhelm Lindvall, Norrköpingskonstnärerna som avled under förra året, framträder med sina verk, fulla av liv.
Gustaf Fahle, Bo Sylvan, Folke och Agneta Lalander, Per Josefsson, Bo Olls, Wilhelm Lindvall och andra som kan kännas igen av den gamla konstpubliken. Monica Frisendahl målade "på den tiden då alla kon mär det var vernissage..." Året var -84. T.v. några av Wilhelm Lindvalls geometriska verk, Relationer och Fuga, som vann Vårsalongens i Stockholm nåd.
Foto:
Hon är så närvarande man kan tänka sig är möjligt.
De första bilderna är en rad smeksamt vackra, som vågor sköljer färg över gränslösa utblickar, havet och himlen.
Så gå hon in i flugan, i makro- och miniformat, blyertsen aktiv över stort papper, från en faktiskt bortflugen till en extremt nära. Så nära och långt borta att det tar upp den mystik som också finns i de fleta av hennes bilder, humor och mystik, det är det som känns så starkt livgivande. Från en miniatyrutställning på Konstforum visas det som kanske blev världens minsta tavla, det där rönnbäret som nu får komma fram igen.
En hel svit handlar om Mörkrets hjärta, den där floden som vi fått göra oss bilder av. Här sedda genom den monstrera som hör till - men det är ord - bilderna är mer abstrakta, dessutom svart/vita, det är blyerts igen. Ett helt konstnärsskap i glimtar, åren igenom.
Det blir man tacksam för, på samma sätt som i minnena av Wilhelm Lindvall. Här hänger förstås jubileumsmappen, de tre prisma-bilderna från -84 då Norrköping firade. Här är också exempel på den mängd variationer han arbetade med många år efteråt, då de de plangeometriska ytorna gick från klara rena färger till dunklare och mer komplicerade - men också enklare, klarare.
En mycket älsklig bild visar en heminteriör, innan hans intresse för geometrin väcktes. Lindvall som avled nyårsdagen för ett år sedan, blev tidigt uppmuntrad genom att han fick bilder med i Nationalmuseums Unga tecknare. Så har han alltid arbetat, vid sidan av sin profession som frisör och senare skolvaktmästare, med sina bilder och var flera år uttagen till Liljevalchs vårsalong.
Det är oerhört trevligt att få möta de här båda konstnärerna igen.