Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konsthantverkarna jubilerar med turné

Konsthantverkarna fyller 50 år. Det firas med en utställning som under hösten turnerar landet runt. Hur har valet av utställare gått till?
- Det är inget urval. Vi är ett kooperativ som verkar i sann demokratisk anda, svarar keramikern Kenneth Williamsson.

Kultur och Nöje2001-09-08 00:00
Alltså har kooperativets samtliga medlemmar bjudits in. 136 av totalt 160 har nappat, vilket gett en utställning där de medverkande har en geografisk spridning från Norrbotten till Skåne, och en åldersspridning från 93 till 25 år. Materialen som hanteras är bland andra keramik, textil, silver, trä, glas, betong och läder. Den enda begränsning som ålagts utställarna är att föremålen måst rymmas på en yta av max 20x20 centimeter.

<b>Prismatiska glasvaser</b>
Resultatet hade kunnat bli enahanda och trist. I stället har formatet utmanat de medverkande och Hans Ahnlunds flexibla utställningsboxar i trä, med möjlighet till avskärmande glasskivor, skänker varje föremål en egen, fredad zon. Därmed har också betraktaren ro att sjunka in i exempelvis Elin Corlins finstilt broderade madonna med barnet, Annika Jarrings prismatiska glasvaser eller Sven Möllers glaserade stengods.
Föreningen bildades för att ge konsthantverkarna i Sverige en gemensam scen att visa upp sig på. Möjligheterna att kunna försörja sig på sitt jobb ökar, om man i stället för att ensam verka i en billig källarlokal kan visa upp sig i ett skyltfönster mot gatan. Adressen på den från början luggslitna Mäster Samuelsgatan i Stockholm, ligger i dag i stadens mest fashionabla modekvarter.
- Inte minst därför känns det kaxigt att med tydliga bokstäver kunna skriva kooperativ på fönsterglaset, tycker silversmeden Hedvig Westermark som tillsammans med Kenneth Williamsson arbetat ideellt i utställningsgruppen.

<b>Viktig turné</b>
De flesta av medlemmarna har haft mångåriga utbildningar på Konstfack i Stockholm eller HDK i Göteborg bakom sig innan de ansetts vara kvalificerade nog för inval av en kräsen jury. Medlemskapet borgar för en kvalitetsstämpel även i större sammanhang. Hade medlemmarna inte känt stolthet över sitt kooperativ hade knappast internationellt kända namn som smyckekonstnären Torun Bülow-Hübe och glasformgivaren Ingegerd Råman varit med.
För många betyder tillhörigheten också trygghet i en större gemenskap och möjlighet till diskussion med likasinnade andra, som inte alltid finns på orten där man verkar och bor.
- Därför är det också viktigt för oss att utställningen går på turné. Då finns möjligheten för fler att visa i vilket sammanhang man verkar, säger Hedvig Westermark.
Jubileumsutställningen visas i Stockholm t o m den 19 september och går sedan på turné till Malmö, Umeå och Göteborg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!