Konstens hyllning till Linné och till blommorna

När Linné for Sverige runt och hittade sitt system för växternas liv var han botaniker. Men botanik hade ingen egen disciplin i den akademiska världen, den gick under medicin. Så vid 32 års ålder kunde han etablera sig som läkare i Stockholm, samma år han gifte sig med sin Sara Lisa.

Linnés namne, Smålands landskapsblomma, den blygsamma linnéa borealis.

Linnés namne, Smålands landskapsblomma, den blygsamma linnéa borealis.

Foto:

Kultur och Nöje2007-04-23 06:00
Snart fick han en professur i medicin med botanik. Växter, naturkost, medicin - själv var Linné säker på att hans smultrondiet gav lindring åt gikten.
Genom honom fick 7.700 blomor sina latinska namn, 70 böcker hann han skriva.
Till all övrig betydelse denne store svensk har, blir man också påmind om hur han inspirerat konstnärer.
Ingen har kunnat undgå att notera att Linné fyller 300 i år och på Norrköpings konstmuseum har intendent Kerstin Holmer passat på att göra en egen Hommage à Linnaeus, en som fyller museets källarvåning.
En riktig trädgårdsfigur i trä bjuder in i utställningen som har blivit en riklig rundmålning, en berättelse om vilka både bild- och bokskatter Norrköping och länet av honom. En del är nämligen inlån från Länsmuseet, men vad gäller litteraturen har vi den oerhört värdefulla donerade Finspångssamlingen som här visas delar av.
Av konstbilderna är det både grafik och olja, den äldsta bilden är en årstidsbild från mitten av 1600-talet, Våren ur etsningsserigen Årstiderna. Så blommar det allt ymnigare i färg och svartvitt. Berömda grafiker som exempelvis Stig Borglind, Hans Norsbo och Eva Fries är representerade, hon med sina Flugor som får minna om Linnés arbete också med insekter. Lars Nybergs tunnaste bilder finner också väl sin plats här; Svarta knoppar, Cikoria, Gräs.
En kanske inte så berömd östgöre är Gottfrid Kallstenius (1861-1943) har målat en underbar Trädgården, nu tillhör den Länsmuseet. SVen Ljungbergs hus har fått ta plats liksom frodig äppelblom av Carl Gustaf Hellquist.
Llinné själv ser vi ofta i de där tidstypiska bilderna med sin engelska peruk, nu också i helfigur och i samedräkt, en bild från Wadströmska samlingen som ägs ab vårt bibliotek. Carl Larsson, John Bauer, Hilding Linnqvist - visst är de med, bland andra namnkunniga, men några mer okända konstnärer bjuder fantastiskt fina upplevelser här, Margaretha Bååth som har målat akvareller med vetenskapligt detaljerade detaljer à la skolplanscher och Anna Silander Hökerberg som arbetat i liknande stil.
Många fler, blommor och konstbilder att ta del av; en ordentlig presentation därtill av Norrköpings Erik Chambert som på 40-talet gjorde ljuva målningar av vilda blommor som skisser till offentliga utsmyckningar i skolor. Bilderna har donerats till Konstmuseet.
Då Linné avled hemma i Svartbäcken utanför Uppsala var han 71 år. Hans hustru sålde snabbt hans samlade verk till England, innan den svenska vetenskapsvärlden hann reagera. Det kanske blev någon poäng med det, men eftersom man kan säga att hans verk förskingrades är det särskilt trevligt att se att Norrköping genom Kerstin Holmers starka engagemang ändå har kunnat samla så mycket Linnéminne, för oss att dela.
Konst
Hommage à Linnaeus
En blomsterhyllning till Carl von Linné
Måleri, grafik, teckningar
Norrköping konstmuseum
22 april -19 augusti
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!