Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Könsroller som ett experiment

Lacrimosa är en fri teatergrupp i Stockholm som säger sig arbeta med feministisk regi och gestaltning. I den här boken vill de undersöka invanda beteenden. Varför förväntas man skratta när en karl sätter på sig ett förkläde? Varför får en kvinna inte arbeta med hela sin bredd på teatern?

Kultur och Nöje2008-05-13 03:00
I en workshop med Gunilla Röör utgår de från scenen där Julia trippar omkring på balkongen och är söt och väntar på Romeo. Den scenen handlar tydligen om sexualitet. Julia skildras barnsligt kär och gullig men är ju egentligen kåt och vill knulla. I en nutida situation skulle hon köpa kondomer, byta lakan och förbereda en frukost för två, för "ja, det är troligtvis i natt vi kommer att få till det". Kan Julia visa aktiv kvinnlig sexualitet? På scenen är skillnaden stor mellan kvinnor och män. Kvinnor över 40 förväntas inte ha någon sexualitet. De är mamma eller städerska eller bitch. Sådana begränsningar finns inte för manliga skådespelare. Skillnaden är tradition i teatervärlden. Kvinnor har högre arbetslöshet och sämre karriärmöjligheter. Majoriteten av pjäsförfattare, regissörer och producenter är män. Åttio procent av publiken är kvinnor medan det mesta i repertoaren handlar om män. Gruppen experimenterar med olika sätt att göra kvinnan aktiv på scenen. Kvinnan kan göra entré först så att man får se hur hon är innan mannen kommer. Fröken Julie kan ta initiativ och skrattande förföra Jean. En man behöver inte ta kvinnan på brösten, det kan bli mycket läskigare om han bara lyfter lite på klänningsfållen och hon reagerar - ja hurdå? Vi får veta hur det går när Susanne Osten låter män och kvinnor byta roller. En feminist är en person som ser att det finns orättvisor mellan män och kvinnor och är beredd att göra något åt det. Teater Lacrimosa visar hur könsskillnader kan bearbetas på scenen. Nu kan man bara hoppas att någon grupp vill visa hur klasskillnader kan bekämpas lika effektivt - som exempelvis Fria Pro och Fickteatern en gång gjorde.
En ny bok

Teater Lacrimiosa

Större än så här

Bokförlaget Atlas

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!