Kolla moln och vindar och sia ...
P-G Andbert Väderpraktikan Natur och kultur/LT:s förlag Alan Watts Hur blir vädret? Gör din egen prognos snabbt och lätt Prisma
Men nu kan vi även bli våra egna små väderspåmän. Förvisso är det inte någon ny företeelse. Redan långt tillbaka i tiden kunde de flesta läsa av moln och vind och på så sätt få en föraning om vad som komma skulle när det gällde vädret. Detta är kunskaper som i mycket har gått förlorade hos den moderna människan. I stället följer vi väderleksrapporter, för vädret fascinerar oss även i dag.
I meteorologen P G Andberts bok Väderpraktikan beskrivs hur olika väderlekstyper uppkommer. Läsaren får också lära sig vilka moln som varslar om väderförändringar. Där finns svar på frågor om varför himlen är blå och berättelser om olika tecken som kan synas i skyn.
Det är en enkel bok med bilder som förklarar bra. Men ändå är det svårt att bli en väderspåman. På bilden i boken känns det självklart att det man ser är ett stackmoln, cumulus. Men där ute i verkligheten, på himlen, är det inte lika lätt att skilja molnen åt. Inte ens om man har boken till hjälp när man blickar mot skyn.
Alan Watts är engelsman och utgår från England i Hur blir vädret. Men i ett förord till den svenska upplagan har Hans Alexandersson, vid SMHI i Norrköping, skrivit några rader om att klimatet i Skandinavien uppvisar stora likheter med det i England. Därför går det att använda boken även här.
Alan Watts vill ge en vägledning för den som tänker försöka tyda det väder som väntas. Genom stora bilder och förklaringar, som kanske inte alltid är så lätta att förstå, får läsaren en lektion i att bli väderspåman. Lite kul är det att se att så mycket faktiskt går att förutspå. Visst kan man märka när det är åska på gång, i och med kvav luft, svart himmel och så vidare. Men att även kunna se om en varmfront närmar sig känns nästan som överkurs.
Någon fullärd meteorolog blir man inte genom böckerna, men däremot ges en och annan förklaring till hur vädrets makter beter sig. Också kunskapen om att dessa makter inte går att styra över hur mycket man än skulle vilja kunna det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!