Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klassen som kan allt om vår vatten-miljö

I samarbete med Arbetets museum har de 28 eleverna på Ebersteinska skolan, klass NV3b, gjort en utställning som heter Följ Strömmen. Det har blivit en ordentlig historielektion om Norrköping, med fördjupning i vattenförsörjningen genom tiderna.

Det blå är Strömmen, bara att följa, från Glan till Bråviken och lära mycket om vårt vatten. Klass NV3b på Ebersteinska har gjort en ambitiös utställning. Vi ser hur grisar levde på gatorna med allt vad det innebar av nedsmutsning - i dag är det annat. Klassen representeras av: Caroline Talani, Anna Svedman, Anna Svärd, Marina Stojmenovic och Markus Hagberg.
FOTO: JANNE FORSBY

Det blå är Strömmen, bara att följa, från Glan till Bråviken och lära mycket om vårt vatten. Klass NV3b på Ebersteinska har gjort en ambitiös utställning. Vi ser hur grisar levde på gatorna med allt vad det innebar av nedsmutsning - i dag är det annat. Klassen representeras av: Caroline Talani, Anna Svedman, Anna Svärd, Marina Stojmenovic och Markus Hagberg. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Kultur och Nöje2004-02-09 06:00
Eleverna har arbetat i fem grupper. Gjort studiebesök och intervjuer. Handledare på museet var Petter Ljunggren som säger att han tycker samarbeten av det här slaget är särdeles värdefulla.
Eleverna berättar om när vattnet spred död - under kolerans tid. Det var 1853 och 1866 då så många norrköpingsbors liv släcktes och myndigheterna visste alldeles för lite om bakterier. En annan grupp berättar om kuranstalten i Kneippen då vi möjligen hade en viss övertro på vattnets botande effekt på allehanda krämpor. Det vackra husets verksamhet räckte bara tjugo år och upphörde 1918. Priskuranten följer med och den som hade 14 kronor fick en riktigt lyxbehandling där.
En del handlar om renhållning förr och nu, från tiden då grisar levde på gatorna med allt vad det innebar av hälsorisker och görs jämförelse med dagens försurning och kemiska nedsmutsning. En grupp visar vad som händer med vattnet under de åtta timmar det tar "från Glan till kran". Vi ser reningsverkets olika filter och bassänger. Sista gruppen visar var vattenledningar byggdes i stan, hur vatten och avlopp har fått sin moderna form.
Utställningen står till 7 mars och fungerar som en del av den stora miljöfotoutställningen Världen i fokus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!