Klart för En svensk caballero
Kenneth Höglind, Hans Bigestans och Magnus Westrup som är Gulasch och t.h. Catharina Gnosspelius som gjort föreställningen FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Det fick musikteatergruppen Gulasch höra lite för många gånger när de givit sitt program Vinter i Sibirien för en äldre publik. Till sist tog det skruv och nu har de här tre killarna ett Taubeprogram som ligger färdigt för premiär. Texten och dramatiseringen är gjord av Catharina Gnosspelius.
- Jag har läst allt som Evert Taube har skrivit själv och det är verkliggen mängder, säger hon. Där kan man också se hur hans historier ändras under åren och det ger oss en frihet.
Arbetet har blivit till En svensk caballero.
I Gulasch hittar vi Kenneth Höglind, han som bland annat behärskar fioler så utmärkt. Hans Bigestans som är ett med basen och ny på scenen men knappast i musikerkretsar, är teaterarteknikern Magnus Westrup.
Programmet berättar om tiden från det Evert gick till sjöss tills han kom hem från Argentina, full av rövarhistorier.
- Han kan omöjligt ha varit med om alla själv, men det är diktarens frihet, säger Catharina. Hans visor är ändå det sanna.
Vi får höra om Fritiof förstås, om Don Fredrik Leonardi och Hildur Larzon, om Karl Alfred och många av de figurer som lever så starkt i visorna.
- Och det har vi märkt att det är inte bara äldre som älskar den här musiken, säger Hans. Den är ju hur bra som helst och också ungar som inte ens var födda när Evert dog 1976 är hemskt förtjusta.
Premiär och tillsammans sju föreställningar ges på Stora Knäppingen på Stadsmuseet från 6 april och då har man redan hunnit öva i Uppsala där det blir smygpremiär.
Gulaschgänget pratar om hur det är enklare att få jobb i landsting utanför Östergötland.
- Kultur i vården, säger dom. I den mån det förekommer handlar det mest om barn i vårt län, men de gamla får ingenting. Därför blir det mycket resande och det är lite synd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!