Känslostorm blir till Oväder
Det måste inte vara stora snöhögar och vinande snöstorm. Ovädret kan dra fram i människors hjärtan. Naturligtvis.
Fr v Christian Zell, Andreas Altervall, Richard Carlsohn, Nina Norblad, Frida Modén Treichl, Liselott Lindeborg, Henrik Lund och Willy Boholm. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Östgötateatern har låtit regissören Claes Lundbergs idé ta form - han föreslog en musikal av det gamla stycket från 1907. Mikael Wiehe borde engageras för det musikaliska, tyckte han, och det visade sig att Wiehe tyckte precis detsamma.
Omöjlighet
"Underbart omöjligt," tänkte teaterchefen Celander vilket betydde att det måste få ta lite extra tid. Tiden har nu verkat och så har scenografen Lars-Erik Lindén engagerats, han har gjort en hel del scenografi i Norrköping tidigare.
Nu kan vi se den husfasad som är styckets viktiga bakgrund med alla sina hemlighetsfulla fönster som man kan säga har en huvudroll.
I Oväder är Herrn en man som bedragits och övergivits av sin hustru och gjorts främmande för sin dotter. Hon kallar honom onkel får vi veta.
Den f.d. hustrun bor i samma hyreshus, nu med en ny man och flickan. Och vad är det paret har för sig däruppe? Egentligen?
Det talas om livskriser och åldrande. Herrn har sin bror och en konditor med verksamhet i huset som sina förtrogna. Strindbergs skarpa penna blottlägger det sociala spelet. Någonting händer - även om rollerna till slut unisont sjunger att det är säkrast att inte låtsas om någonting...
Det låter som borgerlighetens diskreta charm.
Vi kommer att få se Willy Boholm i huvudrollen, Richard Carlsohn som hans bror och Christian Zell som konditorn. I kvinnorollerna Liselott Lindeborg som den föraktade hustrun, dottern spelas av Frida Modén Treichl och Herrns hushållerska som också är hans släkting, gör Nina Norblad. Några fler personer hör till, i den här uppsättningen sådana som passar in i kören.
Sen hundra år
Det som visades upp för media igår var en tidsrealistisk bild med långa klänningar av reformstil, Agneta Skarp har tagit vara på sekelskiftets "latest fashion", spetsisättningar och parasoller, lykttändare med keps.
Mattias Carlsson har både en roll på scenen och har gjort koreografin.
I orkesterdiket sitter åtta musiker med uppgiften att föra spelet framåt på sitt sätt. Thomas Lindahl har gjort det unika arrangemanget.
Det församlade mediauppbådet fick endast en hälsning från Mikael Wiehe som befinner sig i Danmark på turné.
Till lördagens premiär lär också han finnas med i publiken.