Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kandinskys musik på Millesgården

Färgen och formen skulle tala. Liksom tonerna och musiken skulle inte heller konsten behöva föreställa något konkret.
Wassily Kandisky, en av det abstrakta måleriets föregångare, kan nu ses i en retrospektiv utställning på Millesgården på Lidingö.

Kultur och Nöje2001-12-21 00:00
Utställningen omfattar ett 40-tal verk av den ryske konstnären, flera är inlånade från Statliga ryska museet i St Petersburg. Kandinsky (1866 - 1944) debuterade som professionell konstnär först åren före sekelskiftet. Han var då i 30-årsåldern och hade förkastat en bana som jurist. På Millesgården visas mest oljemålningar men också grafik och akvareller. Några av de inlånade verken räknas som Kandiskys allra främsta och som åskådare kan man följa hans utveckling till en av det moderna måleriets ledande gestalter.

<b>Uppochnedvänd tavla</b>
Under sina tidiga konstnärsår anslöt sig Kandinsky till tidens stämningar men var också inspirerad av rysk ikonmålning och av folkkonsten. Efter några expressionistiska år gjorde han 1910 sin första abstrakta bild. Han ville befria sig från kravet på det representativa måleriet. Han ville att färger, former och linjer tillsammans skulle tala till betraktaren.
- En första impuls fick han när han en gång kom hem till sin ateljé och såg en tavla som stod upp och ner. Han kunde njuta av den ändå, och se mycket värde i den. Han började fundera över om han kunde befria sig från det representativa och börja måla mer i abstraktioner, säger Millesgårdens William Wareing.
- Han var också väldigt påverkad av musik och tyckte att musiken var mycket friare än bildkonsten. Där fanns inte kravet att man var tvungen att avbilda något i ton. Han började kalla sina tavlor vid namn hämtade från musiken.

<b>Tvingades flytta</b>
Kandinskys liv påverkades av den politiska turbulensen i Europa. 1911 bodde han i Tyskland; vid första världskriget utbrott återvände han till Ryssland där han efter revolutionen engagerades i uppbyggnaden av de statliga museerna. Av andra konstnärskollegor fick han dock så småningom höra att han var en mystisk drömmare, berättar William Wareing. Kandinsky flyttade tillbaka till Tyskland där han anslöt sig till Bahausskolan. När nazisterna kom till makten tvingades han, 1933, fortsätta till Paris eftersom nazisterna ansåg hans konst vara "degenererad".
Kandinsky besökte också Sverige. 1916 ställde han ut på Gummesons konsthandel i Stockholm; två år tidigare hade han deltagit i den Baltiska utställningen i Malmö där även Carl Milles ställde ut.
På Millesgården visas också några verk av tyska Gabriele Münter som hade ett förhållande med Kandinsky, liksom skulpturer av Vladimir Izdebskij, som kom att betyda mycket för Kandinsky framför allt som konsthandlare.
Wassily Kandinsky, Cabriele Münter och Vladimir Izdebskij visas den 9 december till den 17 februari på Millesgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!