Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kandels kapell till Crescendo

NORRKÖPING
Klezmerbandet Kandels Kapell gästar Crescendo i morgon, onsdag.
- Det finns mycket livsglädje och vemod i klezmer. Det är härligt att spela och se hur neutrala ansikten tinar upp av musiken, säger Anne Engström, violinist.

Kandels Kapell vill spela klezmer som väcker känslor, såväl vemod som glädje.

Kandels Kapell vill spela klezmer som väcker känslor, såväl vemod som glädje.

Foto:

Kultur och Nöje2002-03-05 00:00
Kandels Kapells repertoar består av eget material, egna arrangemang av traditionella klezmerlåtar, samt lite folkmusik från balkanområdet. Själva säger gruppens medlemmar att det är viktigt för dem att deras musik väcker känslor. De vill få publiken att skratta och gråta i samma andetag. Inte minst ska klezmer få folk att dansa.
- Oavsett var man spelar ser man på folk att de känner igen sig känslomässigt i musiken, säger Anne Engström.

<b>Gjort filmmusik</b>
Bandet bildades i Katrineholm 1996 av Sven Malmberg (sax), Petter Landin (klarinett), Anders Bergfjord (bas/tuba) samt Simon Schierup (dragspel). 1998 fick Kendels Kapell sin femte medlem, Anne Engström, som också spelar i Norrköpings symfoniorkester.
Gruppen har tidigare spelat på Crescendo och har även gjort filmmusik. För ett par år sedan spelade gruppen till Friedrich Murnaus stumfilm "Nosferatu" på Norrköpings filmfestival.

<b>Fick renässans</b>
Klezmermusiken bygger på improvisation har rötter i medeltida, östeuropeisk folk- och synagogalmusik. Musiken spelades traditionellt på fester, i samband med till exempel bröllop. Genom de många judar som emigrerade från Östeuropa kring sekelskiftet 1900 spreds musiken till USA, där den fick ett rejält uppsving. Under 1970-talet fick klezmern en renässans, även här i Sverige.
- Klezmer kan vara allt från två till en stor orkester. Vi är fem och det är ganska traditionellt. Vi har de typiska instrumenten fiol och klarinett, men inga trummor. Därför blir det inte så mycket dunka dunka, säger Anne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!