Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kalles kaviar - fint som snus

Kulor, krus och kaviar. Så heter en utställning om typiskt svenska industriprodukter som öppnades på Stadsmuseet igår. Bland dessa finns Kalles kaviar, Falu rödfärg, Ettans snus och stenkulor - produkter som många har minnen och känslor förknippade med.

Kalles Kaviar lanserades 1953 och kan nog kallas en nationell symbol. Lintotten på förpackningen är en bild av femårige Carl Ameln som var son till dåvarande vd:n Christian Ameln. Receptet på den mildrökta men söta kaviaren köpte fabrikschefen av en gårdfarihandlare för 1000 kronor.
FOTO: JANNE FORSBY

Kalles Kaviar lanserades 1953 och kan nog kallas en nationell symbol. Lintotten på förpackningen är en bild av femårige Carl Ameln som var son till dåvarande vd:n Christian Ameln. Receptet på den mildrökta men söta kaviaren köpte fabrikschefen av en gårdfarihandlare för 1000 kronor. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Kultur och Nöje2002-01-21 00:00
I utställningen möter vi ett tiotal vardagsnära produkter som är en del av vårt kulturarv.
- Det är välkända prylar som är symbolladdade för oss, säger Bonnie Festin, på Norrköpings stadsmuseum.
Tillverkningen av produkterna som står i fokus. Utställningsidén bygger på ett dokumentationsprojekt vid Tekniska museet. Det handlar om en kartläggning av industrihistoriskt intressanta produktionskedjor.
Idén att dokumentera industriproduktion fick Tekniska museet i slutet av 1990-talet i samband med att tillverkningen av benporslinsservisen Blå blom flyttade till Finland och kunskapen om tillverkningen hotade att dö ut.
- Här i Norrköping kan vi förstås koppla det till textiltillverkningen. När den lades ner försvann också ett kunnande som är en del av kulturarvet, säger Bonnie Festin.
På utställningen möter vi Christer Johansson, världens kanske ende stenkulefabrikant. Han driver företaget W-kulor i Tollarp, Skåne.
- Det är fascinerande att det inuti stenkulan finns ett litet rapsfrö. Det rullas i cement och stenkulan växer fram. Idén kommer från tillverkning av chokladpraliner, berättar Bonnie Festin.
1848 startade försäljningen av Ettans snus. I montern kan vi läsa om undersökning som företaget Swedish Match gjort om vilka som använder snuset i dag. Vi får veta att Ettansnusaren nästan altid är en man, som är trygg, rör sig hemtamt i naturen, bjuder på sill och nubbe samt gillar det okonstlade. Men snusning är något som kommer från hovet. Fast där användes torrt luktsnus och inte det fuktiga snus som finns i dag.
Även Orsasparkens historia lyfts fram i utställningen. Den är troligen en svensk uppfinning som utvecklades i de norrländska kustlandskapen. Det stora genombrottet fick sparken med stålmedar som blev en riktig modefluga på 1920-talet, ungefär som kick bikes är i dag, med andra ord.
Utställningen är en samproduktion av Tekniska museet och Riksutställningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!