"Julefrid till nervernas bristningsgräns"

På måndag är det julafton! Hemma hos oss är kampen i full gång för att få in alla element som måste finnas med för att det ska bli en riktig jul; julsånger, saffransbröd, pepparkakor, glögg, risgrynsgröt, jultomte, julklappar och barn som tindrar med ögonen.

Kultur och Nöje2007-12-19 08:33
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


I skrivande stund rivs en vägg ner här hemma för att köket ska bli större och alla ska få plats runt julbordet. Det låter helt galet, men här ska vi ha julefrid till nervernas bristningsgräns. Så mycket damm var dock inte inräknat i schemat så städningen av detta kanske gör att vi får senarelägga julafton en dag.
Häromdagen satt jag och bläddrade i julbilagan och hittade ”Allt du behöver till julbordet” på ett uppslag i tidningen. Alla julens recept. Inte ett enda som jag kunde äta. I vartenda recept så här års är det knökfullt med kött, fisk, ägg och mjölkprodukter.
Skinka, köttbullar, sill, lutfisk, ägghalvor. Bläh.

Därför tar jag nu rollen som julens ängel för alla som inte vill äta dylikt, och som behöver tips på annat.
För min del handlar det om att jag inte vill äta upp någon annan, eller ta maten från någons barn. Jag sticker dessutom ut hakan i en kultur där Mjölkfrämjandet under årtionden hamrat in i medvetandet på oss att mjölk ger starka ben, och hävdar att mjölken är en av våra stora folkhälsorisker på flera plan (vi har en av världens högsta siffror av benskörhet bland äldre, så mycket för de benen).

Numera vet ju alla att klimatförändringarna till stor del beror på vad vi har på tallriken. Köttindustrin står för nästan 20 procent av växthusgaserna, så det behöver jag inte gå in på. Men jag vill dela med mig av några av de saker som alltid står på vårt julbord, klassiker med julkänsla.
 Gör vegetarisk senapssill genom att skära en skalad äggplanta (aubergine) i sillstora bitar, koka tills de blir mjuka och sladdriga i kraftigt saltat vatten. Låt dem sen rinna av och rör ner bitarna i en röra gjord av: en matsked senap, två teskedar socker, en halv matsked vinäger, tre matskedar olja, en deciliter sojagrädde, en röd lök, en halv deciliter skuren inlagd smörgåsgurka.
Mamma Hannahs hasselnötsbullar (slår min kollega Scans med hm  gurklängder) gör du genom att mala ner en påse hasselnötter i matberedaren, blanda med 3 dl kokt ris,
1 stor gul lök, krydda med salt, peppar, spiskummin, tamari eller vanlig sojasås. Blanda med vatten eller sojagrädde tills en bra rullbar konsistens uppträder och stek sen bullarna, eller biffarna, i stekpanna med olja.
Den godaste julsalladen är 20 huvuden färsk brysselkål, ett sallatshuvud av valfri variant, en halv deciliter russin och en näve pinjenötter (rosta dem gärna); blandas med en vinägrett med senap och lönnsirap.
Nu är det bara julgranen kvar som ska kläs med glaskulor och blinkande ljusslingor; och så in med Dollys jul-cd i stereon, så är julen komplett. Hos oss har vi väl aldrig skådat en jul med mer blingbling än denna! Nu önskar jag er alla en riktigt fantastiskt skön grön (på matbordet i alla fall) jul!