Jublar över Potter-utställningen

Inez Almborg Hermansson, Maja Skog och Saga Cserhalmi. Den trion är Norrköpings kanske mest inbitna Potterheads. De jublar över att den stora utställningen Harry Potter The Exhibition kommer till Norrköping i vår.Folkbladet träffar dem när de kryssar mellan frågorna på bibliotekets Harry Potter-träff.

Elvira Oberger, Ester Oberger och Karin Johansson pysslar och har kul tillsammans på bibliotekets Harry Potter-träff. "Jag gillar Harry Potter. Det är spännande, läskigt och lite romantiskt" säger Ester.

Elvira Oberger, Ester Oberger och Karin Johansson pysslar och har kul tillsammans på bibliotekets Harry Potter-träff. "Jag gillar Harry Potter. Det är spännande, läskigt och lite romantiskt" säger Ester.

Foto: Robert Svensson

Kultur och Nöje2013-12-20 06:19

NORRKÖPING

Wadströmrummet med sina tjocka franska band, marmorspis och tunga ekmöbler drar onekligen tankarna till Hogwarts skola för häxkonster. En bidragande orsak är förstås också trion klädd i randiga slipsar och halsduk med emblem från de fiktiva elevhemmen Gryffindor, Hufflepuff och Slytherin.

– Vi tycker ju om att visa för välden att vi är riktiga nördar. Vi bestämde oss igår att vi skulle ta på oss våra Harry Potterslipsar på träffen. Jag fick min för bara någon dag sedan, säger Inez Almborg Hermansson.

Sedan följer en snabb utläggning om de olika elevhemmens karaktär.

– I vår klass ser de andra på oss som utomjordingar, tillägger Inez med en dos självironi.

Längtar efter utställningen

Det var i november nyheten kom att den stora utställningen Harry Potter The Exhibition kommer Norrköping. Utställningen har tidigare besökts av 2,5 miljoner besökare i världsstäder som New York, Singapore och Tokyo. Inez Almborg Hermansson, Maja Skog och Saga Cserhalmi jublade över nyheten när den kom och är fulla av förväntan.

– Det blir underbart! utbrister Maja Skog och tillägger:

– Jag har grymt höra förväntningar på den. Om vi får biljetter måste vi gå på premiärdagen.

– Vi har läst så mycket om den, säger Saga Cserhalmi.

– Det känns helt ofattbart att den kommer till just Norrköping – av alla städer, säger Inez som tänker bjuda hem Harry Potterfans från andra delar av Sverige när utställningen öppnar.

Besökt inspelningsstudion

Alla tre har tidigare besökt Warner Bros Studio i Leavsden utanför London, där alla åtta Harry Potterfilmer spelades in mellan 2000 och 2010. Warner Bros kommer nu att fortsätta filmerna med Fantastiska vidunder och var man hittar dem, inspirerade av Harry Potters skolbok från Hogwarts med samma namn. Men den nya historien börjar 70 år innan Harry kom till Hogwarts.

På Stadsbibliotekets Harry Potter-träffar samlas ett 20-tal barn och ungdomar för att pyssla, prata böcker och tävla om handgjorda Potterprylar i en frågesport. Träffarna har pågått i tre terminer och kommer att fortätta i även vår.

– Vi pysslar och gör en massa olika saker som är inspirerade av Harry Potter. Och så träffar andra Potterheads, säger Inez.

Läs hela artikeln i Folkbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!