Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Journalistiklektor tecknar historia om populismen

Populism Christian Andersson Pocketbiblioteket

Kultur och Nöje2010-01-04 03:00
n Avkrävs vi ett snabbt och intuitivt svar tror jag att de flesta av oss uppfattar populism som ett negativt begrepp. Tankarna går till företeelser som t ex Le Pen, Fremskrittspartiet och Ian & Bert. Men populismen är mer än så. Populism är ett folk- och politiknära begrepp. Vår demokrati är indirekt. Folket - populus - väljer representanter till politiska församlingar. Den vanligaste förståelsen av populismen är att den är en rörelse som försöker så missnöje mot de valda representanternas sätt att företräda folket. Men valda politiker är också hyfsat duktiga på att spela på populistiska strängar. Antydningar om att den egna politiken ligger i linje med "folkligt, sunt förnuft" är legio.Christian Andersson är lektor i journalistik vid Södertörns högskola. I sin korta pocketbok - 88 sidor - bjuder han på en smått imponerande genomgång av populismens historia, geografiska utbredning och av det aktuella forskningsläget.Andersson tar oss med till populismens "hemland" USA. People´s party verkade under 1800-talets senare decennier. Partiet löstes upp när de allierade sig med Demokraterna och därmed själva blev en del av det förhatliga etablissemanget. Efterföljare som den oberoende presidentkandidaten Ross Perot har fört populismens fana in i våra dagar. I presidentvalet 1992 fick han 19 procent av rösterna på ett program som ställde den "enkle företagarens sunda förnuft" mot Washingtonadministrationens "ansvarslösa slöseri".Ryska och latinamerikanska populister tar också plats i Christian Anderssons bok. Mönstren går igen; så fort populistiska rörelser kommer nära makten inleds deras förfall. "Populismen verkar trivas bättre utanför än innanför det traditionella politiska systemet", sammanfattar Christian Andersson. Och så är det nog i det stora hela.Populism förknippas ofta med främlingsfientliga partier. Etablerade partier har ofta svårt att matcha invandringspopulisterna. Partierna drar sig med rätta för att förgrova debatten alltför mycket. Folkpartiet har dock profilerat sig med språktester och attacker mot "utanförskapsförorter" (i det här sammanhanget en omskrivning av invandrarförorter).Ett annat offensivt exempel på populistisk motattack är dåvarande statsministern Göran Perssons tal om hotande "bidragsshopping" när EU utvidgades med ett stort antal forna östeuropeiska stater.En brist i Christian Anderssons bok är att han undviker att beröra de populistiska stråken hos etablerade svenska partier i dag. Socialdemokraternas dominans som regeringsparti i Sverige är, anser jag, ett resultat av en framgångsrik mix av ansvarstagande statsansvar och folkligt förankrad populism. Kort sagt har S lyckats med konsten att regera i ett 70-tal år samtidigt som man arrangerat 1: a majdemonstrationer där folket protesterat mot makten.Socialdemokraterna i Sverige måste ha något slags inofficiellt världsrekord i denna genre. Det borde vara värt en egen bok.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!